Belgrádban szombaton este jelentős számban gyűltek össze a polgárok, hogy részt vegyenek az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetéssorozat újabb megmozdulásán. A demonstrálók már korábban bejelentették, hogy blokád alá veszik a Szerbiai Rádió-Televízió épületét, s ezt meg is tették szombaton este, míg a tüntetők egy része behatolt az intézménybe Boško Obradović, a Dveri elnökének vezetésével. A helyszínre érkezett a rendőrség is, amely azonban eleinte nem avatkozott közbe, tudatta az N1.

Ez a helyzet azonban 21.30-kor változott: a csendőrség tagjai behatoltak az épületbe és megkezdték a demonstrálók kivezetését. 

Ezt megelőzően Nebojša Stefanović belügyminiszter felszólította a televízió előtt összegyűlt polgárokat, hogy békésen oszlassák fel a demonstrációt, a Szövetség Szerbiáért vezetőit pedig arra, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak és az újságírókkal szembeni fenyegetésnek. „Bűnvádi és szabálysértési eljárást indítunk minden ember ellen, aki erőszakhoz folyamodott” – mondta a miniszter, aki szerint szombaton este történt erőszak a köztelevízió épületében, s egyes újságírókat állítólag meg is vertek.

Obradović mindezt hazugságnak nevezte.

Milan Stanić, a belgrádi rendőrség parancsnoka az ellenzék helyszínen tartózkodó vezetőinek azt mondta: parancsot kapott a belügyminisztertől, hogy eltávolítsa őket az épületből. „Ne kényszerítsetek, hogy erőszakkal vigyünk ki benneteket, mint azt a 150 embert ott lenn” – mondta Milan Stanić.  Obradović azt mondta, az ellenzéki vezetők nem hagyják el az épületet.

A polgárok kordonelemeket hoztak a köztelevízió udvarának bejáratához, hogy lezárják a bejáratot. Az egybegyűltek azt skandálják a rendőrök felé: „Szégyelljétek magatokat!”

Az egyenruhások kivezették az épületből Dragan Đilast, Boško Obradović pedig a padlóra ült, hogy így akadályozza meg a kivezetést, de így is eltávolították. A csendőrség az embereket a kezüknél-lábuknál fogva próbálta kituszkolni az épületből.

A demonstrálók egy része a köztelevízió épületének bejárata előtt leült a földre, köztük van Boško Obradović, Boris Tadić és Zoran Lutovac is. A demonstrálók elénekelték a szerb himnuszt, Koszovót éltető dalokat, skandálnak a rendőröknek. A csendőrség kordont vont a bejárat elő, az egyenruhások lassan, méterenként szorítják vissza a tüntetőket, akik viszont igyekeznek ellenállni a kiszorításnak. A köztelevízió épületében 22.34 körül már senki sem volt.

Az oszlatásra is felszerelt egyenruhások több gyűrűt vontak a demonstrálók köré, akik nem akarnak hazamenni, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Obradović: Csak egy is műsoridőt kérünk

Obradović a rendőrségi beavatkozást megelőzően közölte: a tiltakozók három hónapja kérik, hogy megjelenhessenek az SZRTV műsorában, ez azonban eddig nem történt meg. „A biztonsági emberek a népük mellé álltak és beengedték a népet a köztelevízió épületébe. Nem akarunk rombolni, nem akarunk lopni. Egyetlen apróságot szeretnénk: azt, hogy rendkívüli adásban műsorba kerüljünk és azt, hogy a demonstráció szervezőinek képviselője vegyen részt ebben a műsorban, ne pedig a politikusok” – mondta a Dveri elnöke, hozzátéve, hogy ha követelésük teljesül, azonnal elhagyják a köztelevízió épületét.

РТС

Posted by PoceloJe on Saturday, March 16, 2019

Obradović elmondta, hogy tárgyalásokat kezdtek az SZRTV szerkesztőivel. „Zoran Stanojević úrral tárgyalunk, követeljük, hogy bekapcsolódhassunk a műsorba” – mondta az elején Boško Obradović, nem sokkal később azonban azt is közölte: az említett szerkesztő megmutatta neki telefonján azt az üzenetet, amely Dragan Bujoševićtől, a köztelevízió vezérigazgatójától érkezett. Ez az üzenet állítólag a következő volt: „Ne engedj meg semmit, 21 órakor a rendőrség kidobja őket az épületből, nem érdekelnek”. A Dveri vezetője szerint éppen emiatt követelik a vezérigazgató lemondását. Meglátása szerint Bujošević csak azt követően írhatott ilyen üzenetet, hogy ebben megállapodott Aleksandar Vučićtyal. A Dveri vezetője arra kérte a belügyminisztert, hogy a rendőrség ne reagáljon. A belügyminiszter szombat estére rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze.

A rendőrség egyik munkatársa is tárgyalt a Dveri vezetőjével, akinek azt mondta, hogy mivel túlságosan sok ember van túlságosan kis helyen, biztonsági okokból hagyják el az épületet.

A csendőrség is megjelent a helyszínen

Eközben valamivel 21 óra után a közösségi médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyek azt bizonyítják, hogy a csendőrség behatol a köztelevízió épületébe

A demonstráció szervezői azt állították: azért jöttek, hogy támogassák az SZRTV dolgozóit, akik nem merik bekapcsolni a demonstrálókat a híradóba. „Szeretnénk, ha a hangunk élőben hallatszana, öt percet szeretnénk a híradóban és azt, hogy egyenlő teret kapjon minden politikus” – mondta az egyik szervező.

„A köztelevízió épületébe való behatolás gyenge kísérlet a törvények megszegésére” – olvasható a tájékoztatási minisztérium szombaton este közzétett nyilatkozatában. A tárca felszólítja „azt a csoportot, amely behatolt az SZRTV épületébe, hogy vonuljon vissza”, azokat pedig, akik támogatják a behatolókat, hogy „tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől”. A minisztérium álláspontja szerint „bármilyenek legyenek is egyesek politikai álláspontjai és követelései, nem mutathatóak ki a törvényekkel, a közbiztonsággal és a társadalom általános érdekeivel ellentétes módon”. A tárca közleménye „a legélesebben elítéli azokat a lépéseket, amelyek az erőszak bármely formájának affirmációját segítik elő, s amelyek társadalmunkba további feszültségeket és kizárólagosságot hoznának, márpedig a köztelevízió épületébe való behatolás éppen ebbe az irányba tett lépésnek minősül” – olvasható a minisztérium kommünikéjében.

Dragan Đilas, a Szövetség Szerbiáért egyik vezetője is a televízió épületébe behatolók között van, ő azt hangsúlyozta, hogy nem történt egyetlen incidens sem és a rendőrség sem avatkozott közbe.

Mindeközben a demonstrálók az épület előtt blokád alá vonták mindkét bejáratot és azt ígérik, két órán át ott is maradnak, miközben megszervezik a „Szabad Szerbia Híradóját”. Az N1 tudósítója arról számolt be, hogy az épületben minden villanyt leoltottak, csak a legfelső emeleten látható némi fény.

A köztelevízió előtti demonstrációt és a már hagyományossá vált tiltakozó vonulást megelőzően az összegyűlt polgárok előtt Siniša Kovačević dramaturg mondott beszédet. Azt ecsetelte, hogy Belgrád polgárai „Bolondvárosban” élnek, ahol az új esztendőt augusztustól márciusig ünneplik. Meglátása szerint Koszovó ügyének egyetlen megoldása van, nevezetesen Aleksandar Vučić távozása. Az egybegyűlteket egyébként nem sétálni hívta, hanem a „menetelésre a szabadság eléréséig”.

A Szerbiai Rádió-Televízió kollégiuma korábban közleményt adott ki, amelyben leszögezik: a köztelevízió épületének blokádjával a demonstráció szervezői „átlépik azt a határvonalat, amely a legitim tiltakozás és az SZRTV minden dolgozójával szembeni illegitim nyomásgyakorlás között húzódik”. A demonstrálók azzal vágtak vissza, hogy ők nem a dolgozókat, hanem a köztelevízió vezetőit akarják nyomás alá helyezni.