Az Európai Unió legtöbb tagállamában mintegy 4,8 százalékkal növelték meg a minimal órabért az előző évhez képest. Luxembourg áll az első helyen ezen a téren, de hol van Szerbia hozzá képest?

A Blic összefoglalója szerint ahhoz, hogy megkeresse a luxembourgi minimálbért, ami 2.346 euró havonta, és heti 196 órával számolunk, egy átlagos szerbiainak ezért az összegért nem kevesebb mint nyolc hónapot kell dolgoznia.

Annak ellenére, hogy a szerbiai és más környékbeli országból kivándorló munkaerő számára Németország a legvonzóbb, ez korántsem azt jelenti, hogy itt lenne a legnagyobb az órabér. Ennek ellenére a mi munkásaink számára még mindig vonzó. A németek óránként 9,19 eurót keresnek, amit azt jelenti, hogy havonta legalább 1.801 eurót lehet keresni, amiért Szerbiában fél évet kell dolgozni.

Az Európai Unió országait minimálbér tekintetében három csoportra lehet osztani. A nyugat-európai országokban a minimál órabér több mint 9 euró. Luxembourgot a maga  11,97 eurójával Franciaország követi több mint 10 euróval, majd Holalndia 9,91, Írország, 9,80, és Belgium következik 9,66 euróval.

Ettől egy kicsit kevesebbet kapnak a Nagy-Britanniában dolgozók 8,85 euróért óránként.

A második csoportba azok tartoznak, akik 4 és 6 euró között fizetnek óránként, ide tartozik Spanyolország, Szlovénia 5,10 euróval és Málta.

A legnagyobb csoport a 2 és 4 eurót fizető országok csoportja, összesen 11 ország tartozik ide, főként a kelet-európaiak. A legalacsonyabb az órabér Horvátországban, 2,92  euró és Bulgáriában 1,72 euró óránkánt.

Hol tart Szerbia?

A kutatás szerint Szerbiában többet fizetnek óránként mint Bulgáriában, vagyis 1, 77 eurót. Tőlünk rosszabbul áll Albánia és Macedónia is. A legalacsonyabb béreket Moldáviában, és Ukrajnában kapják az alkalmazottak, mindössze 0,78 eurót óránként, de Oroszországban is rossz a helyzet, ahol 0,88 euró az órabér.

A világon egyébként az ausztrálok dolgoznak a legmagasabb minimálbérért, ami 11,98 euró óránként.