Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődtek a március 15-i programok Budapesten az Országház előtt, majd huszármenet indult a Múzeumkertbe, ahol ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő.

Orbán Viktor „boldog békeidőkről, biztonságról, sok gyermekről, gyarapodó országról, erős nemzetről” beszélt. Szerinte a magyarok egyszerű dolgokat akarnak, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van” – sorolta.

Orbán Viktor azzal zárta beszédét: „Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédében azt mondta: ”Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848-’49-ben most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll.”

Emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövéért szeretnének.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc ünnepén számos rendezvény várja az érdeklődőket. A Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és a Történeti Múzeum egész nap ingyenes nyitvatartással és különböző programokkal, vezetéssel várja a vendégeket, a Hadtörténetiben ilyenkor hagyományosan csatabemutatókat tartanak a Kapisztrán téren. Vezetéssel, de egyénileg is bejárható az egész múzeum, a gyerekeknek különprogramokkal kedveskednek.

A Nemzeti Múzeumban óránkénti tárlatvezetésekhez lehet csatlakozni és a Múzeumkertben programokon részt venni. Ezek között van lósimogató és pónilovaglási lehetőség, valamint kézműves programok, kicsiknek, nagyoknak.

A kupolateremben délután „Tánczvigalom” is várja azokat, akik történelmi társastáncokat akarnak tanulni. A Múzeum körúton térzene szól a vásári forgatagban, középpontban magyar termékekkel, hazai finomságokkal.

„Újra van Budán kutyavásár”, ahol jellegzetes magyar kutyafajtákkal lehet ismerkedni és örökbe fogadni közülük.

A Várban a Budavári Vásári Forgatagban lehet nézelődni, enni-inni, néptáncosok, térzenészek szórakoztatják az ünneplő közönséget. A Várkert Bazárba is be lehet térni előadásokra, korabeli fotózkodásra és zenés programokra.

A központi ünnepségek mellett az ellenzéki pártok összefogása is rendezvényt szervezett a mai napra „Nemzeti egységet! Itt az idő!” címmel.

A Civilek a demokráciáért mellett 13 párt és szervezet, köztük ellenzéki csoport, független képviselő, szakszervezet hívta össze az ünneplőket, hogy a Szabad sajtó útján tartson megemlékezést és meghirdesse az ellenzék saját 12 pontját, köztük olyan követelésekkel, mint a közmédia szabadsága, a bíróságok függetlensége, a mindenkire vonatkozó egészségügyi ellátás és az oktatás színvonalának emelése.

A Szabad sajtó útján felszólal többek között Márki-Zay Péter, Hadházy Ákos, a szocialisták legfiatalabb EP jelöltje, a 19 éves Kálló Dániel és látható a Magyar Anyák videóüzenete. Az LMP úgynevezett „Klímamenetet” szervez a Szabadság hídon, utána csatlakoznak az ellenzékiek programjához.

Az ellenzékiek a határon túliakat is megszólítják: „Fogjon össze minden magyar határokon belül és kívül, mert ezeket a feladatokat egyetlen csoport vagy párt sem tudja egyedül megvalósítani, csak a nemzet egyesült ereje!”

Budán a Bem József téren a CÖF-CÖKA és a Gazeta Polska civil klubjai is megtartják hagyományos megemlékezésüket.