Vajdaság-szerte megemlékeznek az 1848-as magyar forradalomról.

Magyarittabén a Kossuth-szobornál 11 órától koszorúznak és tartanak ünnepi műsort, előtte, 10 órától a református templomban istentisztelet lesz.

A közép-bánáti Magyarittabén 1904-ben állítottak Kossuth-szobrot önkéntes adományból. Horvay János alkotását azonban nem kímélte a történelem: 1918-ban egy bevonuló szerb katona szívtájékon lőtte, majd lelökték talapzatáról. A református templomba rejtették, és csak 1941-ben került elő. Mellkasán mindvégig megmaradt a lövés nyoma. Koszorúzására csak 1990-től kerülhetett sor ismét. 111 év után, 2015 áprilisában, nagypéntekre virradóra ismeretlenek ellopták. Azóta sem került elő. 2016-ban új Kossuth-szobrot avattak a régi helyén. Ez az eredetinek hű mása, ugyanis a magyarországi Soltvadkerten álló, ugyancsak Horvay János által készített alkotásról lett mintázva.

Bácskossuthfalván 15 órakor kezdődik a megemlékezés. A református templomban tartott ökumenikus istentisztelet után itt is alkalmi műsort mutatnak be, majd megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát. Vajdaság másik emblematikus Kossuth-szobra a magyar kormányzó nevét is viselő Bácskossuthfalván található. Sorsa ennek is hányattatott: Gerenday Béla és Kiss György alkotását 1896-ban emelték, 1919-ben a szerb katonák ezt is ledöntötték és megrongálták. Később bujkált szénapadláson, rejtélyesen eltűnt, majd megkerült. Restaurálása után, Kossuth halálának 100 éves évfordulójára, 1994-ben került mostani helyére, a községháza melletti parkba. A területet tavaly rendezték.

A vajdasági központi ünnepség hagyományosan Szabadkán lesz, a Jadran színpadon. 18 órakor kezdődik. Beszédet mond Dr. Varga Judit, Magyarország Miniszterelnökségének európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „E becses zászlónak, a Hazának!” címmel ünnepi műsort tartanak Kisimre Árpád rendezésében.

Budapesten a forradalom és szabadságharc emléknapján a központi programok 9 órakor kezdődnek a Parlament előtt.

Felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. Ezt követően a Kossuth térről „Huszármenet” indul a Múzeumkertbe. Ott 10.30-kor kezdődik az ünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő mond beszédet. A Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket.

Fotó: MTI