Két magyar előadás is található a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiváljának szelekciójában, írja a Zsinórpadlás, Vajdaság első magyar nyelvű színházi portálja. A rendezvény idén a Színház a stigmatizált világban mottó alatt fut. A válogatást végző Slobodan Savić újságíró, a Szerb Rádió és Televízió Színházolvasás című népszerű havi műsorának szerkesztője a felnőtt versenyprogramba a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Mi történt Baby Jane-nel? és az Újvidéki Színház Hasszán aga feleségecímű előadásait választotta ki.

Az idén ismét Nagybecskereken zajló, nagy hagyományra visszatekintő fesztiválon hat versenyelőadás szerepel majd. A házigazdák a Volt egyszer Bánátban című előadással nyitják az eseménysorozatot április 12-én, Vladimir Lazić rendezésében.

13-án a szabadkaiak Mi történt Baby Jane-nel? című előadása kerül a nagyérdemű elé – Henry Farrel regényét Ernyei Bea és Galambos Péter álmodták színpadra a Pataki Gyűrű-díjas Pesitz Mónika főszereplésével. A rendező Galambos Péter.

Április 14-én az Arisztophanész szövegéből ollózott Lüszisztratét játssza a szabadkai Népszínház Szerb Társulata, 15-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Salemi boszorkányok című előadása kerül terítékre Nikita Milivojević rendezésében. Ugyancsak a Nemzeti zárja a fesztivál versenyprogramját, a Zombori Népszínházzal történt koprodukciójuk, a Tartuffe Igor Vuk Torbica szerzői projektjeként került repertoárra.

16-án az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadás lesz műsoron Urbán András rendezésében.

A hatvankilencedjére megrendezett fesztivál utolsó napján a közönséget a Szerb Nemzeti Színház nagysikerű Doppler című előadása zárja, immár csak a győztesek tiszteletére. Az Erlend Loe regényéből adaptált színpadi játékot Alekszandar Popovszki rendezte.

„Az előadások nagy része megfelel a jelenlegi kortárs színházi és előadóművészeti gyakorlatnak. És, ami az én színházi világlátásomnak még fontosabb, a legtöbb kiválogatott előadás társadalmilag elkötelezett, felvilágosult színházat képvisel, amely bátran, kompromisszummentesen, művészi és esztétikai értelemben érvényes és releváns módon ragadja meg a problémákat, lehatolva egészen a csontig, miközben társadalmunk rendellenességeire daccal, lemeztelenítéssel és átformáló kedvvel reagál”

‒ mondta el Savić az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Vajdasági Színházak Egyesületének sajtótájékoztatóján.

Fotó: Srđan Doroški