— 2018 a kisebbségek éve volt, mert ekkor sikerült továbbfejleszteni azokat az előírásokat, amelyek Szerbia területén biztosítják a nemzeti kisebbségek jogait. Sok problémát meg is oldottunk, ilyen például az anyakönyvi kivonatok kisebbségi nyelveken való kiadása. Ezek egyedi esetek és nem beszélhetünk rendszerbeli jogsértésekről, nyilatkozta Zomborban a Vajdasági Rtv-nek Ivana Antić, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium miniszterhelyettese.

Minderről a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek nyelvhasználata kapcsán megtartott kerekasztal-beszélgetésen is szó volt, amelynek célja a kisebbségi nyelvhasználat jogi kereteinek bemutatása volt a helyi önkormányzatok területén. A rendezvényen részt vettek az önkormányzatok, a nemzeti tanácsok, a civil szektor képviselői is.
Az esemény az Európa Tanács, valamint az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium támogatásával valósult meg.

Tobias Flessenkemper, az Európa Tanács belgrádi irodájának vezetője a Vajdasági Rtv-nek azt mondta, figyelemmel kísérik a megállapodások végrehajtását. A jogok technikai alkalmazásában és gyakorlati megvalósításában vannak gondok, aminek sokszor pénzhiány az oka. Ezért az Európa Tanács anyagilag is segíti az országot, például a többnyelvű táblák kihelyezésében. Zombor erre a célra például 15 000 euró támogatást kapott.