A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette Kern Imrét, a szerbiai építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárát Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A magas rangú kitüntetést Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János szabadkai főkonzul adta át szerdán este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadáson Palicson, a Vigadó konferenciatermében.

A zsúfolásig telt palicsi Vigadó konferenciaterme

Az ünnepségen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter videóüzenetben köszöntötte a határon túli magyarokat: „Bár mindig voltak barátaink, akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk, ugyanakkor alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk. Ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más sem fogja megtenni helyettünk. Nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik például mutattak nekünk hazaszeretetből.”

Babity János: Május 26-án először adatik meg, hogy a Magyarországon és a Délvidéken született magyar állampolgárok együtt és egyenlő választójog birtokában formálhatják az Európai Unió jövőjét

Babity János szabadkai főkonzul beszédében rámutatott, hogy a magyarok szabadságharca 1849-ben kivívta a világ elismerését: „Amikor ma a kokárdát feltűzzük, akkor a szabadságharc dicső hőseinek emléke előtt tisztelgünk. A magyarok, lengyelek, csehek, szlovákok számára a szabadság kivívása, illetve identitásunk megóvása és továbbörökítése gyermekeink számára most is legszentebb feladatunk” – mondta a főkonzul és kihangsúlyozta, az 1848-49-es szabadságharc üzenete és a magyar kormány szándéka megegyezik: a magyarok fogjanak össze, és szeressék hazájukat!

A rendezvényen tiszteletét tette Farkas Bertalan magyar űrhajós

Kern Imre a kitüntetést a vajdasági magyarok felzárkóztatását számos infrastrukturális beruházás megvalósításában szolgáló kiemelkedő tevékenysége elismeréseként érdemelte ki.

Kern Imrét Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke terjesztette fel a kitüntetésre

Az államtitkár köszönetet mondott a kitüntetésért és azt mondta: amíg egészsége engedi, szeretne továbbra is a délvidéki magyar közösségért küzdeni, hogy az emberek itt maradjanak a szülőföldjükön.

A laudációt Lőrinc Zsuzsanna, a szabadkai Főkonzulátus munkatársa olvasta fel

Az est folyamán bemutatásra került a „A magyar függetlenségért – 1848-49” című kiállítás, a jó hangulatról pedig a Talentum tánccsoport, valamint a Juhász zenekar gondoskodott.

Nem volt hiány a finom falatokból