A Forbes amerikai gazdasági magazin 33. miilliárdos-listája szerint ma is Jeff Bezos amerikai üzletember, az Amazonnak, a világ egyik legnagyobb internetes áruházának az alapítója, a Washington Post napilap tulajdonosa a leggazdagabb ember a Földön. Bezos vagyona tavalyhoz képest 19 milliárd dollárral növekedett és egyes számítások szerint 131 milliárd dollár körül mozog. A második helyen a Microsoft-alapító Bill Gates áll. Az ő vagyona tavaly „csak” 6,5 milliárd dollárral növekedett, 90-ről 96,5 milliárdra.

A harmadik helyezett Warren Buffett amerikai befektető viszont másfél milliárd dollárral „szegényebbé” vált az elmúlt év során lett. De nemcsak Buffett járt rosszul tavaly, hanem Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi háló tulajdonosa is. A Forbes szerint az ő vagyona 8,7 milliárd dollárral csökkent 62,3 milliárd dollárra az elmúlt évben, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy cégének részvényei az adatkezelési és politikai botrányok miatt lényegesen veszítettek értékükből. Ezeknek a veszteségeknek köszönhetően Zuckerberg lecsúszott a negyedik helyre a szupermilliárdosok listáján.

Fotómodellből üzletasszony és legifjabb milliárdos: Kylie Jenner (Fotó: Evening Standard)

Fotómodellből üzletasszony és legifjabb milliárdos: Kylie Jenner (Fotó: Evening Standard)

Nagy meglepetésnek számít, hogy a 21 éves Kylie Jenner amerikai modell, valóságshow-hős, aki a Keeping up with the Kardashians tévéműsor nyomá vált híressé és rengeteg rajongóra tett szert (az Integramon közel 126 millióan követik), hírnevének köszönhetően immár üzletasszonnyá és divattervezővé előlépve a világ legfiatalabb milliárdosává vált.

Donald Trump amerikai elnök nem szegény ugyan, de a Forbes listáján csak a 717. helyen szerepel, viszont újabb „győzelmet” könyvelhet el, mert 3,1 milliárd dolláros vagyonával a tavalyi helyezéséhez képest 49 helyet lépett előre. Ez azért is érdekes, mert Trump népszerűsége a tavalyihoz képest csökkent az Egyesült Államokban, de ez, úgy látszik, legalábbis üzletileg nem ártott neki. Más kérdés, hogy belefér-e azokba az amerikai törvényes előírásokba, hogy az elnök nem gazdagodhat közvetlenül hivatali ideje alatt.

Percenként 300 ezer forintot keres: Mészáros Lőrinc futballmeccsen a Főnökkel (Fotó: Balogh László, Reuters)

Percenként 300 ezer forintot keres: Mészáros Lőrinc futballmeccsen a Főnökkel (Fotó: Balogh László, Reuters)

A Forbes listáján két magyar is szerepel: 1,1 milliárd dollárral (307 milliárd forinttal) Csányi Sándor az 1941. helyen áll, a miniszterelnök felcsúti gyerekkori cimborája, Mészáros Lőrinc csőszerelő és volt falusi polgármester pedig egymilliárd dollárral (279 milliárd forinttal) a 2057. helyen. Érdekes, hogy a Forbes magyar kiadásában viszont Mészáros megverte Csányit. Már csak nem maradhat le Orbán Viktor legközelebbi haverja egy ilyen fontos versenyben! És még mondja valaki, hogy Magyarország nem a lehetőségek hazája!

De nem minden milliárdos járt ilyen jól. A Forbes szerint az elmúlt évhez viszonyítva a világ leggazdagabb embereinek száma 2208-ról 2153-ra esett vissza, összvagyonuk pedig 9100 milliárdról 8700 milliárdra csökkent. Mindezek a számítások csupán becsléseken alapulnak, az érintettek részvényeinek, ingatlanainak és műtárgyainak értékén, és a becslésnél ráadásul csak a nyilvánosan elérhető forrásokat veszik figyelembe.

De azért nyilván nem kell féltenünk „szegény” gazdagokat…