Szombaton rendezték Budapesten a Vajdasági Napot, amelynek a Hagyományok Háza adott otthont a Budai Vigadó épületében.

A rendezvénysorozatban Muravidék után másodikként Vajdaság mutatkozott be a magyar fővárosban. Délelőtt gyerekprogramok várták az érdeklődőket, ahol népművészek segítségével lehetett tanulni nemezezni és húsvéti tojást festeni. Mesemondók és néptáncosok közreműködésével táncházzal és mesetanítással folytatódott a délelőtt.

Dubacz Éva egy pillanat alatt tekerte fel a mákos rétest, bemutatója nagy sikert aratott

Dubacz Éva egy pillanat alatt tekerte fel a mákos rétest, bemutatója nagy sikert aratott

Az ebédidőben a gasztronómia területére tevődött át a hangsúly: Kupuszináról Dubacz Éva érkezett, aki mákos rétest sütött; Hertelendyfalvát Varga Erzsébet képviselte meg a különleges szentjánoskenyeres gőzfánkja. Ahogy Erzsébet a Szabad Magyar Szónak elmondta, a szentjánoskenyér náluk nem különlegesség, lehet a boltban kapni és mindenkit bátorítana a használatára, annyi sok gyógyhatása van. A gőzfánkok elkészültük után csak a szentjánoskenyér őrleménybe hemperednek bele egy kis kristálycukorral kiegészítve.

Dubacz Éva mákos rétese pillanatok alatt elfogyott.

Dubacz Éva mákos rétese pillanatok alatt elfogyott.

A közönség leginkább a vajaljára csodálkozott rá: senki nem tudta felismerni, a többség sajtnak vélte. Több országból, például Belgiumból is érkeztek látogatók a Hagyományok Házába, ők teljes csodálkozással fogadták a különlegességeket, az ételekről semmit nem tudtak, de mindent szorgalmasan megkóstoltak, a pálinkát ismerték, de nagyon erősnek találták.

A vajalját senki nem ismerte fel

A vajalját senki nem ismerte fel

Az italok sem maradtak ki a kínálatból: a pancsovai Smit Lajos gondoskodott arról, hogy a málna- és szederbort is megkóstolhassák a vendégek. A száz százalékos bio borok nagy népszerűségnek örvendtek a rendezvényen. A családi gazdaságból kikerülő gyümölcsborok folyamatosan részt vesznek borversenyeken is, ahonnan az utóbbi években mindig elhoznak valamilyen díjat.

Szederbor a Smit pincészetből

Szederbor a Smit pincészetből

Közben a Hagyományok Háza termeiben folytak a programok, tamburázni tanulhatott, aki akart, a Pendergő vezetésével. A médiatárba – ez lényegében a könyvtár volt –  egész nap be lehetett ülni, folklórgyűjtések tárjából kisfilmeket nézni. A Csizmadia házaspár a népviseletet mutatta be, lehetett népmesét hallgatni, majd tánctanítással folytatódott a program.

A rendezvényt Németh Mátyás temerini fotóművész egész napos kiállítása kísérte.

Németh Mátyás temerini fotóművész kiállítása kísérte a rendezvényt

Németh Mátyás temerini fotóművész kiállítása kísérte a rendezvényt

Este kezdődött a Vajdasági Nagyzenekar „Örökségünk” koncertje, aminek az a különlegessége, hogy a résztvevő zenekarok nemcsak külön-külön mutatnak be minden magyar nyelvterületről származó dallamot, hanem együtt, nagyzenekarként is megszólal a Juhász, a Fokos, a Véka, a Pendergő és Csonka Ferenc zenekara.

Vajdasági nap Budapesten

Vajdasági nap Budapesten

A koncert után táncház kezdődik, ahol hajnalig rophatják az érdeklődők.

A következő vendég Felvidék lesz a Hagyományok Házában.


A Családi Kör jövő heti számában részletes riportban számolunk be a rendezvényről.

Nyitóképünkön Csizmadia Anna a budai Vigadóban (a fotók a szerző munkája)