Amint Priština visszavonja a különvámot, hajlandóak vagyunk folytatni a tárgyalásokat. Nincs más megoldás, csakis a békés tárgyalás, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb államfő Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel való találkozóját követően, tudósít az N1. A szerb elnök kitért arra, hogy Koszovó sérti a nemzetközi egyezményeket, majd emlékeztetett arra, hogy Szerbia 140 éve jó diplomáciai kapcsolatot ápol Olaszországgal.

— Hálás vagyok Contenak, amiért támogatja Szerbiát az európai úton, és amiért kimondta a mondatot, ami nagyon boldoggá tett. Azt mondta, hogy Olaszország őszinte nagykövete lesz Szerbiának ezen az úton.

Conte és Vučić gazdasági és idegenforgalmi kérdésekről is tárgyalt. Tavaly Szerbiában 52 ezer olasz turista járt.

Vučić Olaszországot befolyásos, nagyhatalmú országként jellemezte, ezért különösen nagy jelentőséggel bír a támogatásuk.

Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke Vučićtyal való találkozását követően azt mondta, teljes mértékben támogatja Vučić erőfeszítéseit, amelyek a Koszovóval való kapcsolat rendezésére vonatkoznak.

Hozzátette, Prištinának muszáj hajlandóságot mutatnia a békés tárgyalásokra és meg kell szüntetnie a szerb árura kivetett adót, hangsúlyozta az olasz miniszterelnök, majd kiemelte, Szerbia reakciója az adókra nagyon bölcs volt.

Szerbia és Olaszország között az áruforgalom 2018-ban meghaladta a 4 milliárd eurót, ami 46 százalékkal több, mint 2017-ben.

Conte tárgyalt Ana Brnabić kormányfővel is. A kormányfő jelezte, hogy szeretné, ha a gazdasági együttműködés tovább erősödne és fejlődne a két ország között.

Szerbia az első ország, amelyet Conte a kinevezése óta meglátogatott.

A szerb kormányfő kiemelte, hogy Szerbiában mintegy 600 olasz vállalat működik, amelyek mintegy 26 ezer embert foglalkoztatnak, ezzel ez az ország a második legnagyobb külföldi munkaadó Szerbiában.

Fotó: Fonet