A tartalékosok kiképzésére az idén hatszáz olyan férfit hívnak be, akik valami miatt nem tettek katonai szolgálatot, vagy civil szolgálatot teljesítettek, nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Aleksandar Vulin védelmi miniszter, majd hozzátette, ő is a gyakorlatozók között lesz, akik végigcsinálják a 15 napos képzést.

A miniszter kiemelte, Szerbiának most van elég pénze, hogy megszervezzen egy ilyen képzést, majd hozzátette, a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése óta több mint 200 000 rátermett, egészséges férfi semmilyen képzést nem kapott és semmit sem tud a hazája védelméről.

Vulin azt is elmondta, hogy a nőket nem kötelezik erre a képzésre, illetve, hogy szeretné, ha még többen részt vehetnének ezen a képzésen, ami jövőre is folytatódik a terveik szerint.

Arra a kijelentésre, miszerint ő maga Svájba emigrál majd, hogy ne kelljen részt vennie a képzésen Vulin azt mondta, a képzés alapjait éppen ebből az országból vették át, Svájcban ugyanis minden felnőtt férfi évi 15 napot tölt ilyen gyakorlatokon a katonaságnál.

Azok, akik elvi okok miatt nem akarnak fegyvert fogni a kezükbe, külön képzésen vesznek majd részt. Amennyiben valaki nem tud részt venni és azt meg is indokolja, nem esik semmi bántódása. Egyébként a képzés szándékos kihagyása 50 000 dináros büntetéssel jár.

Aleksandar Vulin hozzátette, ő maga önkéntesen jelentkezett a tartalékos kiképzésre.

— Holnaptól, amikor átesek a szükséges egészségügyi vizsgálatokon, egy leszek a tartalékosok közül, akik elvégzik a 15 napos kiképzést, amelyen részt veszünk mi mindannyian, akik nem szolgáltuk a katonaságot. Ha én el tudok menni, miért ne tudna más is? – tette fel a kérdést Vulin.