Az ország egész területén postán érkezik majd az értesítés a 30. életévüket betöltő férfiaknak, akiknak kötelességük lesz tartalékos kiképzésen részt venni, attól függetlenül, hogy teljesítettek sorkatonai szolgálatot vagy sem. A tartalékos kiképzésen azoknak is kötelező a részvétel, akik civil katonai szolgálatot teljesítettek, írja a Blic.

„Az első csoport tavaly október végén vett részt a képzés első részén Leskovacon, ugyanez a csoport pedig március elején részt vesz a kiképzés második részén. A kiképzés ideje változó, de átlagosan 15 napig tart”, mondta Igor Milanović, a védelmi minisztérium niši körzeti központ vranjei részlegének vezetője.

Katonakötelesnek számít mindenki, aki nem töltötte be a 65. életévét. A tartalékosokról szóló új rendeletet azután vezették be, hogy 2011 óta már nem kötelező a katonai szolgálat.

Zoran Dragišić a Telegrafnak nyilatkozva elmondta, hogy a tartalékosokról szóló listát előre elkészítik, de a kiképzés nem csak a haza védelme miatt fontos, hanem természeti csapások idején is nagy hasznát tudják venni. Véleménye szerint a polgároknak törvényes kötelessége a haza védelme.

Dragišić szerint ebben nincs semmi új. A Védelmi Minisztériumnak éveken keresztül nem volt pénze, hogy hasonló képzéseket szervezzen, most pedig egy kicsit jobb a helyzet, ezért újra megszervezik azt.

A tervek szerint a katonai kiképzést minden tartalékos ötévente kell, hogy elvégezze. A munkanélküliek a képzés alatt az átlagfizetés 70 százalékát kapják kézhez, a munkaviszonyban lévőknek pedig az állam biztosítja a teljes fizetést erre az időszakra.

A behívót kézhez kapó tartalékos köteles jelenteni és alátámasztani miért nem tud részt venni a kiképzésen. Amennyiben ezt nem teszi meg, 50 000 dináros büntetésben részesül, vagy két hónap börtönre ítélhetik.