Bátor újdonságnak és tabudöntésnek nevezte a Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó a kiskorúak védelméről vasárnap véget ért püspöki tanácskozást, amely az elemzők szerint kisebb konklávéval is felért az egyházon belüli erőviszonyok megmutatásáva – írja az MTI tudósítója.

Az Il Fatto Quotidiano olasz napilap kommentárja szerint a kiskorúakon papok által elkövetett visszaélésekről szóló, három és fél napos, magas szintű egyházi találkozó „pontos diagnózist vázolt, az ennél is nehezebb terápia elindítása nélkül”. Az újság hangsúlyozta, hogy a kérdésről tartott találkozó önmagában újdonságot képviselt: Ferenc pápa ugyan a közvélemény nyomására hívta össze a találkozót, de ezzel elismerte, hogy a kiskorúakkal szembeni erőszak központi problémát jelent a katolikus egyház számára.

A papi visszaélések olaszországi áldozatait képviselő Rete Abuso elnöke, Francesco Zanardi úgy nyilatkozott, „csak szavakat” hallottak, konkrét eredmény nem született. Véleménye szerint eredménynek az számított volna, ha a tanácskozáson résztvevő püspökök közül egyesek „püspöki ruha nélkül hagyják el a Vatikánt (..), mert azonnal egy-két püspököt elkergetnek”.

Az Il Giornale azt írta, a találkozó tabukat döntött, de a mea culpa nem elegendő. A napilap „vatikanistája” rámutatott, hogy a gyermekeken erőszakot elkövetett papok ügyeinek ilyesfajta elismerése és nyilvánossága a hívők körében „gyomorütésként” hatott. Az egyházon kívül viszont olyan kollektív bűnbánat benyomását adta, amely következmények nélkül maradhat.

A L’Osservatore Romano szentszéki napilap véleménye szerint a tanácskozás mindenképpen „nyomot hagyott”, mivel ez volt a legelső alkalom, hogy a problémával az egyház globálisan szembenézett. Hans Zöllner atya a kiskorúak védelmére megalakított pápai bizottság tagja, a római Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmére létrehozott központjának elnöke hatalmas előrelépésről beszélt megjegyezve, hogy néhány évvel ezelőtt egy ilyen találkozó nem lett volna lehetséges. Hozzátette, hogy a világ több részén, például Afrikában vagy Ázsiában, a háborúk, éhínség csapásai közepette a gyermekeket érő erőszak problémája eltörpül, a helyi püspökök mégis aktívan tesznek a kiskorúak védelmében.

Elemzők szerint a püspöki tanácskozás mini-konlávéval ért fel, amely előrevetítette a jövőbeli pápai utódlás körüli egyházpolitikai játszmát. A Corriere della Sera szerint a legnagyobb nyomás az amerikai egyháztól érkezik, amelyet a pedofília botrányok a leginkább sújtottak, és amelyik a legkritikusabb is Ferenc pápa egyházvezetésével szemben.
Ferenc pápa a püspöki találkozóval azokkal szemben is lépett, akik a papi pedofiliát ellene fordítva támadták őt, kétségbe vonva az általa meghirdetett zéró toleranciát – írta a Corriere a volt washingtoni nuncius Carlo Maria Vigano nyári vádjaira utalva, miszerint Ferenc pápa tudott a visszaéléssel vádolt amerikai püspökökről, csak elhallgatta az ügyeket.

Az olasz sajtó sokat idézte a püspöki találkozóra meghívást kapott Valentina Alazraki mexikói újságírónőt, aki 1974 óta tudósít a Vatikánból. Alazraki felszólalásában kijelentette, az egyház jól teszi ha fél a sajtótól, mivel a sajtó segíthet, de ha az egyház nem távolítja el a „rothadt gyümölcsöket, mi leszünk a legádázabb ellenségeitek”.
Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főtanácsadója, a katolikus La Veritának nyilatkozva kijelentette, az egyháznak nyilvánosságra kell hozni a visszaélést elkövető papok nevét, máskülönben a hívők megvonják adományaikat.

Vatikáni bejelentés szerint a püspöki tanácskozást Ferenc pápa motu proprio (saját kezdeményezéséből) kiadott rendelkezése követi majd a kiskorúak védelméről, a Hittani Kongregáció útmutatás (vademecum) összeállításán dolgozik, valamint úgynevezett task force (gyors feladatmegoldó) csoportok felállítását tervezik a püspökök és egyházmegyék eljárási segítésében. Beniamino Stella olasz bíboros, a vatikáni Papi Kongregáció vezetője kijelentette, csak az csalódott, aki a püspöki tanácskozástól „apokalipszist és forradalmat” várt. Hozzátette, az első és legfontosabb lépés a papok emberi és lelki felkészítése egész életükre szóló szolgálatukra.