2015. és 2018. között Szerbiában 156.250-el nőtt az alkalmazottak száma, viszont a közszférában nem kevesebb, mint 29.102-en mondtak fel, írja a Blic.

2015-ben 635.220 közalkalmazottat tartottak nyilván, ez a szám pedig folyamatosan csökkent, 2018 végére már csak 606.118-an dolgoztak a közszférában.

Mivel a közszférát a közvállalatokra és a költségvetés terhén működőkre oszthatjuk, érdemes megvizsgálni, hogy melyik szektorban volt a legnagyobb a csökkenés. A Blic forrásai szerint az állam terhén működő intézményeket 12 560-an hagyták el, a legtöbben az egészségügyi intézményekben, majd az oktatásügyben ( 2 806-an) mondtak fel.

A legtöbben mégis a közvállalatokból távoztak, ahol az elmúlt három évben 16.541 alkalmazott mondott fel, ebből 9.471-en az állami szektorból, 7.072-en pedig a helyi közvállalatokból mentek el. Mindezek az adatok pedig a létszámstop a következményei, amelynek értelmében a távozó alkalmazottak helyére nem vehettek fel senkit. Ilyen értelemben a racionalizáció, vagyis az ésszerűsítés sikeresnek mondható, állapítja meg a Blic.

Ljubodrag Savić közgazdász, a Közgazdasági Egyetem professzora viszont a Blicnek elmondta, megállapítható, hogy csökkent az állam terhén dolgozók száma, de az is, hogy az olyan szektorokban, mint az egészségügy, ahonnan minden évben sokan távoznak a jobb munkakörülmények miatt, ez kihat a szolgáltatás minőségére. Ahogyan a sofőrök távozása is, habár az ő pótlásuk gyorsabban történik, mint az orvosoké.

A szakértő hozzáteszi, az államnak most kell levonni a következtetéseket és oda, ahol arra szükség van, szakembereket alkalmazni, és megfizetni őket, hogy a szolgáltatásokat el tudják végezni.