A Magyar Nemzeti Tanács negyedik rendes ülésének kezdetén szavazattöbbséggel elfogadták a testület 2018-as évi beszámolóját, pénzügyi jelentését és zárszámadását, tudósít a Pannon RTV.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, a kultúra, az oktatás és több felújítási projekt is központi szerepet kapott. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője szerint a beszámoló hiányos volt, a pénzügyi jelentés kapcsán pedig elmondta, számos projekt megvalósítása késett.

Az ülésen eddig megválasztották az Oktatási Bizottság tagjait, valamint elnökét Baráth Gábor Gergely, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola történelemtanára személyében.

Megválasztották továbbá a Kulturális Bizottság tagjait is, elnökének pedig Sárközi Istvánt, aki jelenleg a kishegyesi KKT titkára és a Feketics Művelődési Egyesület elnöke.

Megválasztották az MNT Tájékoztatási Bizottságának tagjait, illetve elnökét Kozma Zoltán, a Pannon RTV műsorigazgatójának személyében. Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta Kozma Zoltán szakmai tapasztalatát és az eddigiekben a média területén végzett tevékenységét. Zsoldos Ferenc, az MNT tagja bírálatában azt mondta, az elnök és a bizottság tagjai tapasztaltak és megfelelőek ugyan, több médiumnak viszont nincs képviselője a Tájékoztatási Bizottságban, ilyen például a Hét Nap és a Vajdaság Ma.

Ifj. Kovács Károly okleveles jogászt választották meg a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának elnökévé. Az MNT testülete továbbá megválasztotta a bizottság tagjait, majd elfogadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-es évi munka- és pénzügyi tervét. Gondi Martina, az Intézet igazgatója számolt be az idei tervről. A napirendi pontot a képviselők szavazattöbbséggel szintén elfogadták.

Ezt követte a Forum Könyvkiadó Intézet 2019-es évi munkaterve és programja, valamint idei pénzügyi terve, melyeket az MNT testülete szintén megszavazott. Ifj. Virág Gábor igazgató elmondta, a fontosabb irodalmi konferenciákon és vásárokon is részt vesznek, illetve az idén öt elsőkötetes szerző is lesz. A délszláv kortárs irodalmat bemutató sorozatot is folytatják, valamint több művészeti monográfia is van a készülő kiadványok közt.

A Szekeres László Alapítvány 2018. évi beszámolóját Fejsztámer Róbert, a Kuratórium elnöke ismertette. A civil szervezetek további támogatása mellett az Előretolt helyőrség című vajdasági írók műveit tartalmazó kiadvány is bekerült a támogatottak közé, emellett a szabadkai VM4K kulturális rendezvényeit is segítették. A Szekeres László Alapítvány éves költségvetése 32 millió dinár volt, amelynek több mint 90 százaléka anyaországi támogatásból valósult meg. Zsoldos Ferenc, az MNT tagja felszólalásában elmondta, több pénzt kellene szánni a civil szervezetek támogatására, illetve a VM4K kutatómunkáját még inkább segíteni. A Magyar Nemzeti Tanács testülete szavazattöbbséggel elfogadta a beszámolót.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója ismertette a Pannónia Alapítvány tavalyi beszámolóját. Az igazgató elmondta, a napi munka sok időt, energiát és pénzt vesz igénybe, mely során két rádióadót, egy internetes honlapot és egy televíziócsatornát, valamint a magyar közmédiát is riportokkal, anyagokkal kell ellátnia a Pannon RTV-nek. Az erőforrások végesek, ennek ellenére a műsorok minősége egyre jobb, miközben a rádióadók, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is saját arculatot, identitást kapott. Több mint 150 vajdasági rendezvénynek volt ingyen médiatámogatója a Pannon RTV – tette hozzá Bodzsoni István. A Pannon RTV igazgatója hangsúlyozta, szükséges volt a dolgozók mintegy 10-15 százalékos béremelése, hogy ezzel is megakadályozzák az elvándorlást. A Magyar Nemzeti Tanács szavazattöbbséggel elfogadta a Pannónia Alapítvány 2018. évi beszámolóját.

László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. 2018. évi beszámolója kapcsán elmondta, elsősorban nem a politikai tartalmakat, hanem a pozitív életszemléletet tükröző írásokat szeretnék megerősíteni. Az elvándorlással szemben a helyismereti írásokkal is szeretné felvenni a küzdelmet a lap. A Hét Nap ára továbbra is ötven dinár, amiről László Edit igazgató azt mondta, továbbra sem kérhetnek ettől több pénzt nyomtatott sajtótermékre. Az MNT testülete elfogadta a Hét Nap Lapkiadó Kft. tavalyi évre vonatkozó beszámolóját.

Az Európa Kollégium sikeres évet tudhat maga mögött, lezajlottak a szakkollégiumi programok, a kollégisták tudományos kutatásait is ösztönözték, többen is kiváló eredményeket értek el tudományos diákköri konferenciákon. Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatója elmondta, több mint húsz közéleti estet szerveztek, valamint a kollégiumi helyek mindegyike be volt töltve 2018-ban is. Több fejlesztést, korszerűsítést is végrehajtottak az épületen. Az intézmény munkajelentését és zárszámadását is szavazattöbbséggel fogadták el.

Fotó: pannonrtv.com