Hatalmas sikert ért el a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata a Telekom Srbija, a m:tel Crna Gora és az m:tel BiH által meghirdetett regionális app kihívás nevű pályázatán. A zentaiak nemrég megnyerték a szerbiai versenyt, s szerda délután a regionális bajnokságon is elsők lettek, így ők képviselik majd a régiót a berlini IDTechEx Shown!

A zentai csapatot Horváth István, Barsi Ádám, Hugyik Kornél és Acsai Hermina alkották, a mentoraik pedig Kőrösi Gábor és Esztelecki Péter voltak.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata (balról jobbra): Horváth István, Barsi Ádám, Kőrösi Gábor, Esztelecki Péter, Hugyik Kornél és Acsai Hermina (fotó: Révész Róbert)

– Megközelítőleg egy kétéves munka van mögöttünk. Amikor elkészült egy italos dobozokból összeszerelt napkollektor, azon gondolkoztam, hogy hogyan lehetne megoldani a vezérlését – mesélte Esztelecki Péter, a csapat mentora a Családi Kör hetilap munkatársának: – Eszembe jutott, hogy van pár diákunk, akik tudnának ebben segíteni, úgyhogy tulajdonképpen ők voltak az elképzelés kivitelezői, hiszen elkészítették a hardvert, amely vezérli a ventilátort, valamint egy honlapot és egy applikációt is létrehoztak. Így nem csak kézzel lehet szabályozni, hanem akár weboldalról, akár mobiltelefonról is, de a szerkezet önmagát is vezérelheti. Tehát beállítható, hogy automatikusan – a hőmérséklet függvényében – változzon a ventilátorok sebessége, vagyis a befújt levegő mennyisége.

A csapattal a regionális versenyre való elutazás előtt készített beszélgetést a február 21-én megjelenő Családi Körben olvashatják.