A Laureus-díjátadón Novak Đoković, a világ legjobb teniszezője a színpadon mellette álló Szeles Mónikának mondott köszönetet, amikor hétfőn este átvette a világ legjobb sportolójának járó elismerést. Mint arról beszámoltunk, a szerb teniszező 2012, 2015 és 2016 után negyedszer vehette át az úgy nevezett sportolói Oscar-díjat.

„Hatalmas megtiszteltetés a számomra, hogy egy színpadon állhatok Mónikával. Az én álmaim párhuzamosan kezdődtek a te karriereddel. Jelena Genčić nagy hatással volt a pályafutásomra, és sokáig dolgozott veled is. Tudom, hogy reggel, fél kielnckor kelsz fel, és hogy egészségesen táplálkozol, nem iszol szénsavas üdítőket, s miattad játszottam én is agresszívan. Mindent úgy kellett csinálnom, ahogyan neked kellett. Köszönöm, hogy ösztönöztél” – mondta Đoković.

Szeles Mónika Újvidéken született, s pályafutása során kilenc Grand Slam-győzelmet jegyzett. Hogy nem lett még sikeresebb, az a német Günter Parche, egy Steffi Graf-szurkoló miatt volt, aki 1993-ban a hamburgi tenisztornán egy késsel hátba szúrta.

A merénylet, amely félbetörte Szeles Mónika csodálatos pályafutását

Napra pontosan huszonöt évvel ezelőtt, 1993. április 30-án a németországi Hamburgban megrendezett teniszverseny negyeddöntőjében szúrta hátba egy 23 centiméteres csontozó késsel Günter Parche (1954) az újvidéki Szeles Mónikát. Az akkor 19 éves Szeles már nyolc Grand Slam-győzelemnél tartott.

Szeles Mónika hosszú kihagyás után ugyan visszatért a pályára, de már nem tudott azon a színvonalon játszani, mint az incidens előtt.

A díjátadó után Szeles Mónika a Szerbiai Rádió és Televíziónak azt nyilatkozta, hogy Novak Đoković mind fizikailag, mind mentálisan remek állapotban van, s szerinte, ha továbbra is komolyan veszi az edzéseket, akkor a jelenlegi világelsőnek még öt éve biztosan van a teniszvilág élvonalában.

„Ha valaki Đokovićot nézi, akkor azt hiszi, hogy a tenisz egy könnyű sportág, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ő mindent tud, ami a játékkal kapcsolatos”.