A Mezőgazdasági Minisztérium erdőgazdálkodási igazgatósága arra utasította a román határ közelében lévő vadászterületek illetékeseit, hogy szervezzék meg a vaddisznók fokozott kilövését, egészen a biológiai minimumig – tudatja a 021.rs hírportál.

Ez azt jelenti, hogy azon a húsz vadászterületen, mely a román határ mellett fekszik, meg kell felezni a vaddisznóállományt. A többi kilenc, Duna-menti vadászterületen pedig a vadállományt a jelenlegi szám hetven százalékára kell csökkenteni.

Az afrikai sertéspestist leginkább a vaddisznók terjesztik. A kór az emberre nem jelent veszélyt, ugyanakkor a sertésállományra igen, ezzel együtt pedig negatív gazdasági következményeket okoz.

A vadászok a következő községekben kezdték el az állomány megfelezését: Törökkanizsa, Nagykikinda, Magyarcsernye, Csóka, Bégaszentgyörgy, Torontálszécsány, Zichyfalva, Versec, Fehértemplom és Pancsova. A Duna-mentén is fokozottan vadásznak a vaddisznóra, de ott az egyedek számát nem kell a biológiai minimumra csökkenteni, mégpedig a következő községekben: Požarevac, Kučevo, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac, Kladovo, Brza Palanka és Negotin.

Az állatorvosok elmondása szerint az afrikai sertéspestis vírusa télen nyugalmi állapotba kerül, de amint a hőmérséklet emelkedik, elkezd fertőzni. Szerbia több olyan országgal is határos, ahol észlelték a kórt, ami ellen nincs védőoltás, a levegőben terjed és egyetlen védekezési mód, ha a fertőzött állatokat elpusztítják.

Nyitókép: metak.rs