– A legfontosabb, amit mindenki látott Münchenben is és előtte, Szerbiában is, nevezetesen, hogy mennyire súlyos légkörben kell megoldást keresni, amikor Koszovóról van szó – jelentette ki Aleksandar Vučić a müncheni biztonságpolitikai fórum befejezésekor.

A szerb elnök szerint rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a világ vezető politikusai Münchenben meghallják az igazságot, Szerbia álláspontját és az ellenvéleményeket, „valamint a választ arra, amivel Pristina egyébként ámítja külföldi partnereit”.

„Láttam a német és az olasz újságírók reakcióját, még ők is azt mondták, hogy a panelbeszélgetésen a mi oldalunk lényegesen felkészültebben érkezett, mint mások. Elégedett vagyok, hogy az embereink, a nép látta, mennyire nehéz helyzetben kell dolgoznom” – mondta Vučić szerb újságíróknak.

A szerb elnök kiemelte: gyakran azt hiszik az emberek, hogy a különböző tárgyalások résztvevői csak üldögélnek, esznek-isznak… Nem, ez nagyon nehéz küzdelem” – magyarázta a koszovói tárgyalások kapcsán.

„Oroszlánként küzdünk Szerbiáért minden nap. Ha Brüsszelbe hívnak, már pavlovi reflexekkel reagálok, mert soha nem valami jó dolog miatt hívnak – olyanok állnak velünk szemben, akik azt állítják magukról, hogy államuk van, de mellettünk nincsenek száz százalékosan azok, akik állítólagosan közvetítőként vannak jelen. Soha nem adják a görögöknek, spanyoloknak vagy a szlovákoknak a közvetítés jogát, mindig csak az EU legnagyobb országaiból érkezhetnek a közvetítők, akik egyébként elismerték Koszovó függetlenségét” – magyarázkodott a szerb államfő.

Vučić azt is kijelentette: a koszovói albánok és Albánia lakossága körében „drámaian” nő azok aránya, akik támogatnák az egyesülést, s hozzátette, nincsenek illúziói, hogy e hullámot meglovagolva a pristinai és tiranai politikusok folytatni fogják azt a küzdelmet, melynek végső célja Koszovó és Albánia egyesülése.