Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész, aki A bukás című film Hitlereként lett világhírű, de főszerepet játszott Wim Wenders Berlin felett az ég című csodálatos alkotásában is. A hírt a színész menedzsmentje jelentette be – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bruno Ganz 1972-ben színházi színészként kezdte pályafutását, Göttingenben, majd Brémában játszott. Később a Zürichi Színház tagja lett. Számtalan filmszerepével lett világszerte ismert. Játszott Wim Wenders A brazíliai fiúk, Az amerikai barát és a Berlin felett az ég című filmjében is.

A legtöbben az Oliver Hirschbiegel A bukás – Hitler utolsó napjai című, 2004-es filmjében játszott szerepéről ismerik, ebben Adolf Hitlert alakította. A filmet és Ganz Hitler-tolmácsolását egyértelmű elismerés övezte. Különlegessége, hogy a diktátort nem pusztán démoni vagy komikus figurának ábrázolta, hanem megjelenítette emberi oldalát is.

A kiváló színész számos híres filmrendezővel dolgozott, köztük Eric Rohmerrel (O. márkiné), Volker Schlöndorff-fal (Circle of Deceit), Werner Herzoggal (Nosferatu: Az éjszaka fantomja), Theo Angelopoulosszal, Francis Ford Coppolával (Csalóka ifjúság), Bille Augusttal (Éjféli gyors Lisszabonba) és Ridley Scottal (A jogász).

Egyik utolsó filmszerepe Lars von Trier legutóbbi, A ház, amit Jack épített című filmjében volt, ebben Vergiliust játszotta, aki a főhős sorozatgyilkost kalauzolta a pokolban.

Josef Meinrad 1996 februárjában Bruno Ganzra hagyományozta az Iffland-gyűrűt, amelyet több mint száz éve a legkiemelkedőbb német nyelvű színpadi színész kap meg. 2004-ben megkapta az Európai Filmdíjat, 2010-ben európai életműdíjjal ismerték el munkásságát.