Az észak-bácskai városok közül Szabadka csatlakozott elsőként az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetésekhez, amelyek már mintegy tíz hete zajlanak Szerbia szerte. Szabadkán az első tüntetést múlt pénteken, február 8-án rendezték meg, s február 15-én 18 órakor elkezdődött a második is.

Egy az ötmillióból: Zentán és Topolyán is!

Szabadka után újabb két észak-bácskai város, Zenta és Topolya is csatlakozik az Egy az ötmillióból nevet viselő tiltakozó megmozduláshoz. Az észak-bácskai települések az elmúlt tíz hétben némán figyelték, hogy országszerte egyre több városban szerveznek békés felvonulásokat, amelynek a célja, hogy az emberek kifejezzék elégedetlenségüket a sajtószabadság elnyomása ellen, valamint felemeljék szavukat a pártalapú foglalkoztatás, az elhibázott gazdasági döntésekkel kapcsolatban, valamint, hogy rámutassanak az országban uralkodó igazságtalanságokra.

Az első megmozduláson Vuk Velebit egyetemista, mesterszakos hallgató a politikatudományok egyetemén, a Talas portál szerzője, Gyulai Zsolt, a tüntetésszervező tanács tagja, a bezárt Klein House kávézó volt tulajdonosa, Hajdú Tamás színművész, és Pablo Domínguez, antropológia és a biológia tudomáyok doktora, a francia tudományos akadémia tagja beszélt.

Egy az ötmillióból – Szabadkán is (élő közvetítés)

Szabadka is csatlakozott az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetéshez, amely már több hete zajlik Szerbia szerte. A tiltakozó séta útvonala: indulás a Jadrantól – Korzó – Dimitrije Tucović utca – Zsinagóga tér – Petőfi Sándor utca – Fasizmus Áldozatainak tere – Matko Vuković utca – Strossmayer utca – befejezés a Szabadság térnél.

A második tüntetésen Nela Tonković, a Kortárs Galéria volt igazgatója, művészettörténész és Nebojša Milenković újvidéki író, művészettörténész szólalnak fel.

Február elején az országos szintű tüntetéssorozathoz csatlakoztak a Belgrádi Egyetem politikatudományi karának diákjai is, akik felszólították a szerbiai egyetemistákat hogy csatlakozzanak hozzájuk és emeljék fel szavukat az államfő politikája ellen, illetve követeljék az oktatási miniszter lemondását, amiért az akadémikusokat „komolytalan nevű embereknek” titulálta. Belgrádban a szervezők a szerb elnökség épülete előtt három dobozt helyeztek el, amelyekbe a polgárok üzeneteket hagynak, amelyekben megmagyarázzák, hogy miért vesznek részt a tiltakozó sétán.