Zoran Đorđević munkaügyi miniszter az EBESZ Szerbiára vonatkozó adatai kapcsán, miszerint a huszonegyedik század kezdete óta 654.000 ember hagyta el az országot, a legtöbben pedig 15 és 24 év közöttiek, azt mondta a Szerbiai RTV-nek, hogy az emigráció a legnagyobb eddig megválaszolatlan kérdés. Hogyan tartsuk meg a fiatalokat és hogyan csábítsuk őket vissza, mondta Đorđević. A miniszter hozzátette a migrációt koordináló munkacsoport megalakításával a kormány szeretné megakadályozni a tömeges elvándorlást. A munkacsoport hétfőn tartja első ülését, tagjai pedig akadémikusok, egyetemi tanárok, gazdasági szakemberek, a szakszervezetek és vállalkozók képviselői.

A németországi migrációs szövetségi szolgálat adatai szerint az elmúlt két évben Szerbiából 51 ezren vándoroltak ki Németországba.

2018. első felében 19.000 szerbiai állampolgár kapott letelepedési engedélyt Németországban, ami kétezerrel több, mint egy évvel az előtt.

A miniszter szerint további nehézségeket okoz majd, ha Szerbia az EU tagjává válik. Hozzátette, a munkacsoport megalakításával megkezdődött a probléma megoldása, hiszen jó alapot adtak nekik a munkához, vannak adatok, most már csak azt várják, hogy a munkacsoport megmondja, mit tegyenek.