A helyes táplálkozás nem egyenlő az étel gramm-mozgatásával, és egy diéta drasztikusan semmit sem zár ki és hagy el – mondja a zentai származású Kőrösi Éva, aki immár évek óta Budapesten igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra, amelynek az egyik alappillére az egyensúly.

Hogy mi fontos még, és hogy az emberek, akik tudják, hogy egészségtelenül étkeznek, miért nem változtatnak ezen, ezekre a kérdésekre is választ kapunk a dietetikustól, aki a My-Food néven futó üzlet tulajdonosa, amely személyre szabott étrend tervezésével és annak házhoz szállításával foglalkozik. Kőrösi Éva az említetteken kívül a Budapesti Karrier Akadémián oktat egészség- és sporttáplálkozást a személyi edzői képzésen, valamint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségtudományi Karán, a Dietetikusi BSc és a Táplálkozástudományi MSc-n ad elő, ez utóbbin többek között sporttáplálkozás gyakorlatot és tankonyhát ismertet a tanulókkal. Szabadidejében a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) egészségügyi és doppingkoordinátora nemzetközi versenyeken. És, ha mindez nem lenne elég, ő a Crossfit Trafo, az említett MBSZ, a Magyar Taekwondo Szövetség és a Barakk küzdősportcentrum dietetikusa is. Ami a helyes táplálkozást illeti, nem nagyon találhattunk volna kiválóbb alanyt arra, hogy körüljárjuk a témát.

● Mit gondolsz, mit tapasztalsz, milyen ma a világban az emberek viszonyulása az egészséges táplálkozáshoz?

– Alapjáraton mindenki egészséges szeretne lenni, ami remek. A baj viszont ott kezdődik, amikor egyesek már-már licitálni kezdenek, hogy ki az, aki egészségesebb tud lenni. Mindezt különböző módokon téve. Rengeteg az önjelölt szakember… Ennek ellenére pozitív a fiatalok lendülete és tudatossága az egészséges életmód irányába. Viszont a középréteg lassan teljesen elveszik. Marad a két nagyon erős véglet, miszerint az emberek vagy nagyon egészségesek, vagy pedig egyáltalán nem akarnak azok lenni.

● Vajon mi okozza az embereknek a legnagyobb gondot, ami miatt nehezen veszik rá magukat arra, hogy odafigyeljenek az egészségükre, ezen belül is a helyes táplálkozásra?

– A táplálkozással kapcsolatos szokások ugyanolyanok, mint bármely más, rögzült szokásaink, vagyis nehezen megváltoztathatóak és formálhatóak, de mindez senki számára nem lehetetlen abban az esetben, ha van hozzá megfelelő akarata. Illetve rendkívül fontos – főleg fiatalkorban – a magunk elé táruló példa is. Legyen szó a szüleinkről, pedagógusainkról, rokonainkról. Viszont az tény, hogy sokak számára a legnagyobb gond nem más, mint a kényelemből való kiszakadás. Ugyanis a helyes táplálkozás megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás kíséretében a leghatékonyabb, ezáltal tud a szervezetünk egészséges maradni. Ez viszont sokak számára teher. A lustaság és a megszokás nagyobb úr, valamint a megfelelő szakemberek felkeresésére sem igazán áldoznak. És bár tudjuk, hogy mindez anyagilag egyáltalán nem olcsó mulatság, az egészségünk, a mozgás és a helyes táplálkozás mindennél többet ér.

Az újévi fogadalmak szavatossági ideje

● Mik a tapasztalatok az újévi fogadalmakkal kapcsolatban, amelyek nagymértékben az életmódváltásra irányulnak?
– Az újévi fogadalmak szavatossági ideje február-március. Az újév első heteiben még tele vannak a konditermek, utána azonban jellemző a halogatás. A változásnak viszont minél előbb be kell következnie, úgy lesz csak eredményes.

● Egyáltalán milyen az a helyes táplálkozás?

– A dietetikusi szakma pont erről szól, hogy egyénre szabja a táplálkozást. Ugyanis minden személy más-más felépítésű, így aztán az étkezésnek is más-más típusban és ritmusban kell végbemennie. Ami azt jelenti, hogy szinte lehetetlen megválaszolni a kérdést, ami a helyes táplálkozás titkára utal. Persze vannak olyan ételek, amelyeket jó, sőt kötelező jelleggel kell fogyasztanunk ahhoz, hogy helyesen és egészségesen tudjunk élni. Például a só és a cukor fogyasztásának csökkentése ajánlott, illetve a zöldség és a gyümölcs bevitelének növelése szintén. Természetesen ez is paraméterekhez kötött. Azt viszont fontos tudni, hogy jó, ha egy diéta drasztikusan semmit sem zár ki és hagy el. Meg kell találni az élelmiszercsoportok fogyasztása között az egyensúlyt. Tehát a helyes táplálkozás nem arról szól, hogy grammozgatjuk az ételt, sokkal inkább arról, hogy meg tudjuk tartani az arányos bevitelt.

● Hogyan tud valaki jól táplálkozni?

– Nagyon fontos, hogy ha valaki jól és helyesen szeretne étkezni, még ha panaszmentes is, muszáj elkészíttetnie egy teljes kivizsgálást. A dietetikus már egy vérképpel könnyen boldogul, ugyanis abból sok erre a témakörre vonatkozó dolog kiszűrhető. Így aztán először a testösszetétel-mérés, majd az anamnézis felvétele következik. Ehhez hozzájárul, hogy az adott illetőnek szinte azonnali jelleggel el kell hagynia a káros szenvedélyeknek való hódolást, gondolok itt az alkoholra vagy a cigarettára. Ezt követően pedig el kell kezdenie rendszeresen mozogni, és egy dietetikus segítségét kell kérnie az étkezést illetően. Megfelelő arányban van szükség a fehérjére, a szénhidrátra és a rostokra, de elengedhetetlenek a vitaminok is. Ezek a jó táplálkozás alappillérei.

● Hogyan lehetne a prevenció felhasználásával visszaszorítani a problémát?

– Ennek leginkább a fiatal korosztályt kell elsősorban érintenie. Meggyőződésem, ha már gyermekkorban sikerül a szokásokat megfelelően kialakítani, akkor azzal elkerülhető az egész életen át való helytelen, egészségtelen életmód folytatása. Napjainkban szerencsére erre egyre több oktatási intézmény fektet hangsúlyt, így van esély különböző előadások, játékos formájú, kötetlen beszélgetések során arra, hogy a gyermekek már egy sokkal élhetőbb életet éljenek, mint az idősebb generáció tagjai. Az internetnek, amennyi előnye, annyi veszélye is van. Információk tömkelege található diétákról és magáról az étkezésről is. Nehéz kiküszöbölni, hogy ne onnan tájékozódjanak az emberek a témáról. És az sem titok, hogy az evés nagy hatást tud gyakorolni a lelki állapotunkra is. Nehéz a diéta ideje alatt kezelni az érzelmeinket. Az ember frusztrált lesz, ha nem azt és nem olyan mennyiségben eheti meg, amit szeretne. Óvatosan kell ezzel bánni, ugyanis a cél elérése után könnyen újra csapdába eshetünk, és ismét a falásba menekülünk majd, ami ugyanoda vezet, mint ahonnan elindultunk.

Kőrösi Éva: Az internetnek, amennyi előnye, annyi veszélye is van, hiszen információk tömkelege található diétákról és az étkezésről is