A mikrobuszokkal személyszállítást végző cégek képviselői, mintegy százan a belgrádi aréna előtt gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az utasforgalmi törvény módosítása miatt – tudósít az N1 Televízió.

A járműves felvonulás délután egy óra előtt kezdődött, a tiltakozók a szerb kormány épülete elé mentek. Azt követelték, hogy Ana Brnabić kormányfő és Zorana Mihajlović közlekedési miniszter sürgősen fogadja őket.

Ilija Džikić, a mikrobuszokkal utasszállítást végzők egyesületének képviselője, a járműves tiltakozás egyik szervezője azt mondta, az állam nincs megértéssel irántuk és tönkreteszi a munkájukat. Hozzátette, a szállítmányozóknak nincs másik hazájuk, ezért az államnak több figyelmet kellene szentelnie rájuk.

Három hónapon belül új engedélyre lesz szükségük a mikrobusz-vezetőknek

Jövő év elejétől hatályba lépnek a mikrobuszokkal fuvarozó sofőrökre vonatkozó új előírások, amelyek újabb követelményeket állítanak az érintettek elé. Ezek közül egyet, legalábbis a mikrobuszvezetők állítása szerint, képtelenek teljesíteni. Az új törvény értelmében ugyanis az érintett személyeknek D1-es kategóriájú jogosítványuk kell, hogy legyen, erre viszont Szerbiában mindössze egy helyen lehet levizsgázni.

A mikrobuszosok azt mondták, hogy a törvény módosítása nemcsak a munkájukat, hanem a megélhetésüket is tönkreteszi. A törvény ugyanis előirányozza, hogy a mikrobusz,  amennyiben személyszállításra használják, nem lehet idősebb öt évnél, lennie kell benne digitális tachográfnak, a sofőröknek pedig rendelkezniük kell D1 kategóriás jogosítvánnyal.

Nyitókép: N1 TV