Szerencsétlen naiv dr. Varga István, volt fideszes képviselő, a víkendházban bejegyzett, félezer beszolgáltatott jobboldali publikációt „összefonó” Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány alig két hónapot leszolgált, minap kirúgott elnöke!

Azt képzelte, hogy a nemzeti keresztény konzervatív médiamonstrum élén állván, annak minden nemzeti keresztény konzervatív célját felvállalván, a szokásos „balliberális médiafölényt” szajkózván, büntetlenül megmondhatja az igazat: Azt, hogy a kormánysimogató médiában nem létezik minőségi újságírás.

Még csak nem is a központi szócsöveken nyilatkozott, hanem egy falusi tévében, egy szintén szerencsétlen műsorvezető-gyakornoknak, de órákon belül lecsapott rá a nemzeti keresztény konzervatívizmus dühe: szedhette a sátorfáját a minőségi újságírást megteremteni akaró megamédiamonstrum éléről.

Dr. Varga István a bukás előtt – amikor még félezer nemzeti keresztény konzervatív médiát volt hivatott építeni (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás, 24.hu)

Dr. Varga István a bukás előtt – amikor még félezer nemzeti keresztény konzervatív médiát volt hivatott építeni (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás, 24.hu)

Pedig a 17 perces stúdióbeszélgetés túlnyomó részében (lentebb megtekinthető) derekasan szolgálta a NER-t, és csak a mega-média-monstrum értelmét – a kormánypárti sajtó felvirágoztatását – magyarázva tért ki arra, hogy

„igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.”

Varga fel is sorolta, hogy ő bezzeg az ellenzéki médiát figyeli elsősorban: ÉS-t olvas, valamint Indexet, nem Origót, a Népszavával kezdi, nem a Magyar Időkkel:

„… a köztévénél is, én szeretném úgy nézni azt a műsort, hogy el is tudjam nézni, és nem azt szeretném látni, hogy a Magyarország felett felhőtlen az ég és hogy minden szép és jó és mindenki jól szerepelt és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak, és mi vagyunk a legszebbek és legokosabbak. Mert ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. No ebbe’ kéne változtatni.”

A Szabad Magyar Szó is beszámolt novemberben arról, hogy a magyarországi médiapiac bevételének 90 százalékát birtokló jobboldali médiatömeg (a köztévét és akkor még a TV2-t kivéve) tulajdonosainak be kellett szolgáltatniuk tulajdonukat a félezres monstrumba. Hivatalosan minden kompenzáció nélkül (de nyilván majd közbeszerzési győzelmekkel kompenzálják őket, ahogyan Mészáros Lőrinc felcsúti főcsővezető és miniszterelnöki főhaver vagyonát eddig is tömte a kormány).

A 229/2018. sz. kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti a „média-összefonódást" (Magyar Közlöny, 2018/192, 2018. december 5.)

A 229/2018. sz. kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíti a „média-összefonódást” (Magyar Közlöny, 2018/192, 2018. december 5.)

Az így előállított, de furfangosan „magánalapítványként” leplezett központi magyar hazugsággyár nyilvánvaló monopolhelyzetét Orbán Viktor rendeletére (Magyar Közlöny, 2018. december 5., ld. balra)) nem volt szabad vizsgálni, mert az „összefonódást” nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette.

A folytatás pedig Dr. Varga Istvánt, aki kamerába mondta őszinte véleményét – nemkívánatos kuratóriumi elnökké.

Vajon mit mormoghatott magában dr. Varga a magyar (média)történelem szemétdombjára való toloncolása közben?

„Robespierre, követni fogsz ezen az úton!”


Nyitóképünkön: A nagyhalak felfalják a kishalakat. Pieter Breugel rajza, 1556.

A kirúgásos lemondáshoz vezető, nem mindennapi interjú itt tekinthető meg: