Már a múltban, a kilencvenes években is, mint ahogyan most is azon fáradozunk, hogy hozzájáruljunk a demokrácia és a demokratikus intézmények fejlődéséhez Szerbiában, illetve Vajdaságban. Éppen ezért örömmel fogadtuk el az ellenzéki kerekasztalra szóló meghívást, ahol a tisztességes és szabad választások, valamint a sajtóban való szereplés egyenlő esélyeinek feltételeit dolgoztuk ki. A tárgyalások során adta magát az elképzelés, hogy mi is csatlakozzunk a Szövetség Szerbiáért tömörüléshez – nyilatkozta Csonka Áron, a VMDK elnöke a Danas napilapnak adott interjújában.

Csonka Áron a választási bojkottra vonatkozó kérdés kapcsán azt mondta, hogy a bojkott nem cél, hanem csak eszköz a célok eléréséhez. Hozzátette, egy esetleges parlamenti választásokkal kapcsolatosan a VMDK még nem foglalt állást, hogy bojkottálja-e, de pártjától nem áll távol ez az elképzelés, hiszen a közelmúltban megtartott nemzeti tanácsi választásokon is arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek el szavazni.

– Azért bojkottáltuk az MNT választást, mert a Vajdasági Magyar Szövetség olyan módszerekkel gyakorolt nyomást a polgárokra, amiket koalíciós partnerétől tanult: zsarolások, munkahely elvesztésével való fenyegetés, az aláírás-hitelesítők munkájának ellehetetlenítése stb. Ezek miatt értelmetlenné vált az egész választás – mutatott rá a VMDK elnöke.

Csonka Áron az interjúban kitért a vajdasági magyarság helyzetére is, ami szerinte hasonló ahhoz, esetenként azonban súlyosabb is, mint amilyen helyzetben az ország minden polgára van.

– Például a médiasötétség erőteljes azokban a sajtótermékekben, melyeknek az MNT az alapítója. A Magyar Szót, ami az egyetlen magyar nyelvű napilap, és amit nagyrészt a tartományi költségvetésből pénzelnek, gyakorlatilag a párt szócsövévé züllesztették, ott a cenzúra teljesen nyilvánvaló. Az igazgatóbizottságnak a VMSZ egyik alelnöke a tagja. Ez a többpártrendszer működése óta példa nélküli! Ugyanez a helyzet a Hét Nap hetilappal is, amelynek igazgatóbizottságában a VMSZ másik alelnöke ül. Esetleg néhány perc, kiskanállal kimért műsoridőt kapunk a Pannon RTV műsorában, olyankor, amikor az emberek nem szoktak tévét nézni. E médiumnak is az MNT az alapítója, és közpénzekből, de főleg magyarországi támogatásból működik. Azt viszont nem tudom, hogy hogyan néz ki a Pannon Rádió stúdiója, mert oda még soha nem hívtak műsorvendégnek – mutatott rá a VMDK vezetője. Csonka Áron hozzátette, hogy a vajdasági magyarság körében jellemző a pártalapú foglalkoztatás, az MNT-t pedig alárendelték a VMSZ pártérdekeinek.

Csonka hangsúlyozta:

A Vajdasági Magyar Szövetség már rég nem a vajdasági magyarok érdekeit képviseli. Nincs politikája és ideológiája sem, csak azt tartja szem előtt, hogy mindenáron hatalmon maradjon, hogy egyes személyek politikai és pénzügyi étvágya kielégülhessen. Teljesen beleolvadt a Szerb Haladó Párt politikájába, oly mértékben, hogy egyes esetekben már az SZHP kihelyezett magyar tagozataként működik.

A Csonka Áronnal készült szerb nyelvű interjú a Danas napilap honlapján olvasható.