Bezárás fenyegeti Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskolát. A 64 éves tanintézmény megmaradásáért hétfő óta petíciót írhatnak alá a szülők és a támogatók. Az iskolának jelenleg a minimum 480 helyett csupán 253 tanulója van, nyolcvan százalékuk magyar. Az iskola megmaradásáért síkra szálló petíciót a Petőfi Sándor Általános Iskolában, illetve A Petőfiért Együtt Facebook-oldalon elektronikusan is alá lehet írni.

A Vajdasági Szocáldemokrata Liga közleményben reagált arra a lehetőségre, hogy az intézményt bezárhatják. A közleményben kiemelik, hogy Vajdaság azért egyedi, mert a fejlődést a tudásra alapozza. A tudás megszerzése pedig alapvető emberi jog.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában szervezett aláírásgyűjtés kapcsán, amelyet Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete kezdeményezett,

a VSZL felhívja a figyelmet arra, hogy a szülők, hozzátartozók, gyerekek, ne engedjék meg, hogy valakinek a politikai eszközei legyenek, semmilyen áron.

A VSZL soha, semmilyen körülmények között nem engedi meg, hogy a kisebbségek jogai csorbuljanak. A VMSZ erejét abból nyeri, hogy látszólag védi a kisebbség érdekeit, de csak a választás évében. Óbecsén ez az év választási év.

A VSZL felhívja a VMSZ figyelmét, hogy álljanak elő egy megoldással, ami hosszútávon megoldást jelent majd az iskola esetében. A VMSZ politikája a szőnyeg alá söprés, nincs ötletük, nincsenek megoldásaik. Így védik a magyar közösség érdekeit?

A Magyar Nemzeti Tanács nem nyilvánította a Petőfi Sándor Általános Iskolát kiemelt jelentőségű intézménnyé. Miért? Miért nem oldják meg ezt a problémát? Akkor, amikor a VMSZ-nek titkára van az oktatási titkárságon.

A VSZL közleményében kiemeli, hogy az iskolának nincsenek meg a törvényes feltételi a működéshez. Mit ér el a VMSZ ezzel? – teszik fel többek között a kérdést a közleményben.