Noha a magyar kormány hosszú évek óta tervezi a Budapest–Belgrád vonal fejlesztését, vannak arra utaló jelek, hogy az eredeti elképzelésekből – vagyis a magyar főváros és Kelebia közötti, 150-es számú korridor rekonstrukciójából – nem lesz semmi – tudta meg a Magyar Hang. A lap úgy tudja, ismét napirendre került a közlekedési szakemberek által korábban is preferált Budapest–Cegléd–Szeged vonal fejlesztése, majd a dél-alföldi város és a határ túloldalán lévő Szabadka közötti szakasz újjáépítése. Ráadásul mindezt egy kalap alá vehetik majd a repülőtéri vasúti hurok megvalósításával is.

Néhány nappal ezelőtt Palkovics László innovációs és technológiai minisztert nevezték ki a Budapest–Belgrád vasútvonalért felelős magyar kormánybiztosnak. A kinevezés előzményének tekinthető, hogy a budapesti kormány tavaly év végén maga akasztotta meg a beruházást arra hivatkozva, hogy megugrottak a költségek. Eredetileg tavaly novemberben kellett volna eredményt hirdetni a kivitelezésre kiírt tenderen, ám decemberben a kormány bejelentette: új eljárást rendel el a vasútvonal magyar szakaszának fejlesztésére, miután az építkezés becsült költsége 578 milliárd forintról 693 milliárdra emelkedett.

A lap szerint azonban valószínűleg a fejlesztésben és a finanszírozásban is érdekelt kínai fél húzta be a féket, nem pedig Budapest.