Az elmúlt időszak eddigi legtömegesebb tüntetését tartották meg pénteken este Újvidéken: a tartományi székvárosban több ezer embert fejezte ki elégedetlenségét a jelenlegi hatalommal szemben – írja az N1. A tüntetés jelszava ezúttal az volt, hogy Újvidéknek szabad városnak kell lennie, ezzel is utalva arra, hogy 1748. február 1-jén, vagyis 271 évvel ezelőtt Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket.

A tüntetők Szerbia és Vajdaság zászlaját lengették, valamint a 90-es évekből ismert Otpor jele is megjelent a lobogókon, s a városközpontban tett séta során a legtöbb időt a Vajdasági Rádió és Televízió székháza előtt töltötték, kifejezve ezzel elégedetlenségüket a közszolgálati média munkájáról. Az újvidéki tüntetésen felszólalt Milorad Kapor színész, aki üdvözölte a Kosovska Mitrovica-i polgárokat, ugyanis ott szombaton szervezik majd meg az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetést. A színész erőteljes kritikát fogalmazott meg Mladen Šarčević, oktatásügyi miniszter ellen, aki amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy több száz egyetemi oktató is támogatásáról biztosította a tüntetőket, akkor azt felelte: „Az aláírók között nincsenek komoly nevek”.

„Ki vagy te, Mladen Šarčević, hogy megkérdőjelezd a tudósok és a tanult emberek hitelességét, akik közül szinte mindenkinek magasabb a végzettsége a tiédnél, akik minden téren többet tettek és tesznek tőled, egyet kivéve: az intézmények kiskorúsítása és megsemmisítése terén” – mondta Kapor.

A színész szerint Šarčevićnek szégyellnie kell magát, mert nem tett semmit az oklevelek megvásárlása ellen, ahogy nem emelte fel szavát sem a félművelt káderek „gyártása” ellen sem.

Újvidéken a jövő héten, szintén pénteken folytatódnak a tüntetések az aktuális hatalom ellen.

A tartományi székváros mellett Nišben, Kruševacon, Čačakon, Užicében, Vranjeban, Zaječaron, Versecen és más városokban is megszervezték péntek este az Egy az ötmillióból nevet viselő tüntetést. Nišben a Stop a terrornak – Niš nem fél nevet viselte a tüntetés, s a központi téren Milojko Pantić sportkommentátor, a jelenlegi rezsim kritikusa szólt az egybegyűltekhez, aki azt mondta, hogy Szerbia élére egy Alibaba került, aki a negyven rablójával az országot Szezám barlangjává alakították.

„Sokan azt kérdezik, hogyan lehet leváltani, ha többsége van a képviselőházban? Amikor kiírják a választásokat, a polgároknak körül kell venniük a szkupstinát és addig nem szabad hazamenniük, amíg nem nyújtja be lemondását, és nem adja vissza az elnöki mandátumát, amellyel többszörösen visszaélt” – mondta Pantić, aki kiemelte, az új állami vezetőségbe morálisan tiszta, iskolázott emberek kellenek,

nem pedig olyanok, mint amilyenek a mostaniban vannak, hamis oklevelekkel és doktorátusokkal, akik normális világban portások sem lehetnének a minisztériumokban.