Ha szombat, akkor tüntetés Belgrádban: a kilencedik Egy az ötmillióból címet viselő demonstráció 18 óra körül kezdődött a Bölcsészettudományi Egyetem előtti téren. Az egybegyűlteknek felolvasták a politikatudományi kar diákjainak levelét, akik többek között Mladen Šarčević oktatási miniszter leváltását követelik. A beszédeket követően a résztvevők ezúttal is sétára indultak Belgrád utcáin.

A egybegyűltek előtt beszédet mondott a Bölcsészettudományi Kar tanára, Marija Bogdanović, a málnatermesztők egyesületének képviselője, Slađana Stanković és Marko Šelić Marčelo művész.

Marija Bogdanović arról beszélt, hogy egyre nagyobb számban támogatják az egyetemi tanárok és munkatársak a megmozdulásokat, függetlenül attól, hogy az oktatási miniszter mást állít.

Marko Šelić Marčelo azt üzente, hogy olyan világban élünk, amelyet Aleksandar Vučić agya teremtett és egyre több bennünk a gyűlölet. „Šarčević miniszter azt mondja, mindez meglehetősen kevés, én viszont azt mondom, hogy már túl is csordult, így nem mehet ez tovább” – mondta.

A málnatermelők egyesületének képviselője arról beszélt, hogy a demonstrációra azért ment el, hogy rámutasson: a mezőgazdasági termelők elégedetlenek, hiszen már két éve tárgyalnak a kormányzattal, mégis csupán port hintenek a szemükbe. „Az igazságtalanság, a hamis privatizációk és a semmi jót nem eredményező reformok ellen emeljük fel a szavunkat” – mondta.

A demonstrálók a beszédeket követően sétába fogtak Belgrád utcáin.

Az egybegyűltek között vannak a Szövetség Szerbiáért politikusai: Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović és mások is.

A megmozduláshoz csatlakoztak a Belgrádi Egyetem politikatudományi karának diákjai is, akik felszólították a szerbiai egyetemistákat hogy csatlakozzanak hozzájuk és emeljék fel szavukat az államfő politikája ellen, illetve követeljék az oktatási miniszter lemondását, amiért az akadémikusokat „komolytalan nevű embereknek” titulálta.

A szervezők a szerb elnökség épülete előtt három dobozt helyeztek el, amelyekbe a polgárok üzeneteket hagynak, amelyekben megmagyarázzák, hogy miért vesznek részt a tiltakozó sétán.

A demonstrálók a Szerbiai Rádió-Televízió épületének bejáratát plakátokkal borították be, amelyeken a köztelevízió vezetőjének, Dragan Bujoševićnek és a Pink TV vezetőjének, Željko Mitrovićnak az egybemontázsolt arca látható. A tüntetők felszólították Bujoševićet, hogy mondjon le, s erre szólították fel a tájékoztató műsorok fő- és felelős szerkesztőjét, Nenad Lj. Stefanovićot, mondván, „úgy terjeszti Aleksandar Vučić hazugságait, mintha igazság lenne”. A bejáratra a demonstrálók az egykori Otpor régi üzenetét is kihelyezték, amelyen az ökölbe szorított kéz látható és a Vége van! felirat olvasható.

A tiltakozó megmozdulás szervezői  bejelentették, hogy életre hívták a  poceloje.rs. honlapot, tudatta az N1.