Az Egyiptomi Antikvitás Minisztérium a Getty Conservation Institute-tal közös projektjében közel tíz év alatt végzett Tutanhamon fáraó 1922-ben megtalált sírkamrájának restaurálásával, írja összefoglalójában az index.hu.

A restaurálás célja az volt azon túl, hogy a sírkamra eredeti pompájában legyen megtekinthető, hogy a turizmus évtizedeken át tartó romboló hatását ellensúlyozzák. A szakértők gondosan megtisztítottak minden felületet, leporoltak minden képet, még Tutanhamon múmiáját is restaurálták. Most abban bíznak, hogy a hosszadalmas, precíz beavatkozásoknak köszönhetően sikerült olyan állapotot kialakítaniuk, ami a későbbiekben sem fog már tovább romlani.

Ez azt is jelenti, hogy a mostani felújítás során korlátokat is elhelyeztek a sírkamrában, hogy a turisták ne tudjanak a falakhoz érni, valamint szellőzőrendszert is kialakítottak, hogy állandó környezetet tudjanak biztosítani a kamrában.

A kamra a felújítás alatt végig látogatható volt. A sír felújításakor olyan felvételeket vettek alapul, amelyek nem sokkal az 1922-es felfedezés után készültek, hogy csak azokat a lerakódásokat távolítsák el, amelyek a megnyitás óta kerültek a falakra.

Tutanhamon sírkamrája Egyiptom egyik legfőbb turistalátványossága, a csúcsidőszakban, az 1980-as években naponta akár négyezet turista is meglátogatta. Szakértők már régóta arra figyelmeztettek, hogy a több ezer évig elzárt kamrának nagyon rosszat tesz az, hogy állandóan turisták lépkednek benne, olyan anyagokat visznek be, amelyek korábban nem voltak jelen a kamrában, ráadásul a turisták között vandálok is akadtak, akik előszeretettel helyeztek el graffitiket a hieroglifák és falfestmények mellett.

A kamra falain barna foltok voltak, a kutatók előzetesen azt gondolták, hogy ezeket gombák okozták, amelyek amiatt tudtak kialakulni, hogy rengeteg turista, különösebb kontroll nélkül látogathatta sokáig a kamrát. A felújítás során viszont kiderült, hogy valóban gombafoltokról van szó, viszont a gombák már nem élnek, sőt a jó részük a felfedezés idején készült felvételeken is megtalálható, vagyis nem a turisták miatt kerültek a falakra, ezért a felújítás során el sem távolították azokat.

A felújítás igazi különlegessége azon túl, hogy lenyűgözőek lettek a falfestmények az, hogy ezentúl Tuthanhamon múmiájának egy részét is megtekinthetik a látogatók. Olyan módon állították ki a kamrában, hogy a feje és a lábfeje is látható.

Tutanhamon 18 éves korában halt meg, kilencévesen lépett trónra, és ugyan nem uralkodott sokáig mégis az egyik legismertebb fáraó lett köszönhetően annak, hogy mennyire fényűző a sírkamrája. A kutatások szerint az okozta a halálát, hogy elüszkösödött egy seb a lábán.

Nyitókép: Tutanhamon fáraó betekert teste, az egyiptomi föld alatti kiállításon 2019. január 31-én. Fotó: Mohamed El-Shahed / AFP