Az integrációs folyamatok segítése céljából a Prosperitati Alapítvány online gazdaképzési tanfolyamot indott, melynek ünnepélyes meghirdetésére pénteken délelőtt, a zentai Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában került sor. A képzés célja, hogy a gazdálkodók hatékonyabban termeljenek, nagyobb terméshozamot és jobb terményminőséget érjenek el, így ők jobb áron tudnak majd értékesíteni, a feldolgozók pedig jobb nyersanyagot kapnak a termékeikhez.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a sajtótájékoztató folyamán kiemelte, hogy a hangsúly a tudásgyarapításon van, mert fontos, hogy a különböző gépek megvásárlására szánt támogatások mellett, a gazdák tudásgyarapítását is tudják segíteni.

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke szerint ez a kezdeményezés egy teljesen innovatív dolog a gazdaképzésben, itt Vajdaságban:

– Ez a program nagyon sok olyan elemet tartalmaz, amelyek teljesen időszerűek, előremutatóak, modernek és fönntarthatóságot biztosítanak. Azok a gazdák, akik ezeket a tartalmakat elsajátítják, amellett, hogy alapos szakmai tudásra tesznek szert, számos olyan fejlesztésben részesülnek, amelyek egy uniós mezőgazdálkodásnak, vidékfejlesztésnek az elemei.

A képzési rendszer kidolgozásával a Prosperitati Alapítvány a Pro Scientia Naturae Alapítványt bízta meg. Ennek a rendszernek a működéséről Dr. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője mesélt:

– Nem elég a technikai eszköz, megfelelően is kell működtetni, ehhez biztosítunk mi tudásanyagot a legjobb előadók segítségével. A rendszer kimondottan a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén kedvezményezett 10 integrátor igényeihez illeszkedik. Azokban a témákban dolgoztunk ki hasznos segédanyagokat az ő beszállítóik, termelőik számára, amelyekben az integrátorok fejlesztést, gazdasági javulást kell, hogy elérjenek. Az ingyenes program 23 mezőgazdasági témakört dolgoz fel, témakörönként átlagban négy kisfilmmel és a hozzá kapcsolódó írásos anyaggal. A rendszer bővíthető, finomítható, javítható, úgyhogy mindenféle formában ki tudja szolgálni az érdeklődők igényeit, illetve számítógépen és okostelefonon egyaránt elérhető.

Az ingyenes képzésben első körben csak az integrátorokkal szerződött gazdálkodók tudnak részt venni. (B. L.)

Nyitóképünkön Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője szól a jelenlévőkhöz