Amennyiben a biztosító társaságok megváltoztatják az eddigi döntést, és öt százalékra csökkentik a részesedést a megkötött biztosítás után, a gépkocsitulajdonosok hamarosan abban a helyzetben találhatják magukat, hogy a műszaki vizsga elvégeztetése után személyesen kell felkeresniük a biztosító kihelyezett fiókintézetét. Ezt követően pedig újra a rendőrségig kellene menni a regisztrációs matricáért.

Erről a Novosti készített összefoglalót, amelyben a műszaki vizsgát végző cégek egyik tulajdonosa azt nyilatkozta, azon gondolkodik, hogy megszakítja az évek óta fennálló együttműködést a biztosítóval, mert 5 százalékos részesedésért nem éri meg kiadnia a biztosítást a helyszínen.

Amennyiben így dönt majd a cégek többsége, akkor a gépkocsitulajdonosok előbb el kell, hogy vigyék a kocsijukat a műszaki ellenőrzésre, majd onnan a biztosítóhoz kell menniük, ahol befizetik az egy évre szóló biztosítást. Ez egyben azt jelenti, hogy a regisztrációs matricáért pedig a belügyminisztérium kirendeltségébe kellene menni, mert a műszaki vizsgáztatást végző cégek nem nyújthatnának teljeskörű szolgáltatást a jövőben.

A biztosítótársaságok eddig 15, 20 vagy akár 30 százalékos részesedést is adtak a vizsgáztatást végző cégeknek. Ez csökkenne a jövőben 5 százalékra.

A műszakiztatást végző cégek vezetői azt mondják, az új előírások szerint egy munkaidő alatt 10 személygépkocsit tudnak átnézni. Ez azt jelenti, hogy ha egy biztosítás után 5-600 dinár hasznuk van, akkor is csak legfeljebb 5-6000 dinárt keresnek egy nap, ami 24 munkanap alatt két munkás bérét sem fedezi, nem hogy a cég más költségeit.

Trifun Stojanović, a Szerbiai Műszaki Ellenőrzést végző cégek Egyesületének elnöke a Novostinak azt mondta, hogy egy átlagos autótulajdonosnak a most 4000-5000 dinárba kerülő vizsga túl drága.

Azt mondják, a Szerbiai Nemzeti Bankhoz fordulnak majd a provízió kapcsán, amely az egyetlen illetékes intézmény ennek meghatározására. Hiányzik azonban, mondják, az a döntés is a kormány részéről, amely meghatározná a műszaki vizsga legmagasabb illetve minimális árát. Annak ellenére, hogy számtalan alkalommal kérték már az illetékes minisztériumot ennek a döntésnek a meghozatalára, semmi sem történt.