Senki sem pótolhatatlan – üzente meg Aleksandar Vučić államfőnek Čedomir Čupić a belgrádi Politikatudományi Kar tanára szombaton este a Belgrádban nyolcadik alkalommal megtartott Egy az ötmillióból – Elég volt a véres ingekből elnevezésű demonstráción. Az egyetemi tanár úgy fogalmazott, ez a tüntetés a demokrácia becsülete, és arra szólította fel az intézmények és a szakegyesületek képviselőit, hogy emeljék fel szavukat és ők is álljanak a polgárok mellé.

„Aleksandar Vučić a jog uralmát önkényuralommá változtatta, a kormányt a saját szófogadó szolgájává tette, a képviselőházból pedig olyan szavazógépezetet csinált, melynek az a feladata, hogy jogszabályokba öntse az ő önkényét” – fogalmazott beszédében Čedomir Čupić.

„Az egyetemek és tudományos intézmények a polgárokat kell, hogy szolgálják, és kötelességük minden jogsértő hatalommal szembeszegülni. Ez a jelenlegi hatalom a legveszélyesebb. Mostantól a tudás és a lelkiismeret hatalmát arra kell fordítani, hogy ezt az országot kivezessük abból a bajból, amibe belesodródott. A lelkiismeret nélküli szakemberek ugyanis pont olyan monstruózus projektumokat képesek alkotni, amilyenekre ez a hatalom ösztönöz” – figyelmeztetett az egyetemi tanár.

Zoran Ivošević, a legfelsőbb bíróság egykori bírája azt mondta, Vučić felfüggesztette a jog uralmát, ezért nem beszélhetünk jogállamról, az államot alávetették a hatalmon lévők személyes érdekeinek.

A bíró szerint azzal, hogy átvette az uralmat a törvényhozó, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás felett, Vučić elárulta az alkotmányt.

„Ahhoz, hogy Szerbiában helyreálljon az alkotmány uralma, Vučićnak le kell mondania” – értékelte Ivošević.

A tüntetés egyik szervezője, Jelena Anasonović kijelentette, a tiltakozókat nem nyugtatja meg, hogy őrizetbe vették a Milan Jovanović újságíró elleni támadás felbujtóját, mert személye a hatalom számára az első pillanattól kezdve ismert volt.

„Vučić mindvégig tudta, hogy ki rendelte el a támadást, de erről csak akkor beszélt, amikor megfelelt neki, hogy az államot játssza” – fogalmazott Anasonović.

Belgrádon kívül több más szerbiai városban is utcára vonultak a jelenlegi rezsimmel elégedetlen polgárok.

Kragujevacon az Egy az ötmillióból jelszó alatt megszervezett tüntetés résztvevői azt üzenték, hogy egy demokratikus államban, illetve társadalomban akarnak élni, ahol a törvény és a szociális igazságosság uralkodik, ezért „a népellenes rendszernek, a Szerb Haladó Pártnak, és Aleksandar Vučićnak is távoznia kell”.

Azzal vádolják az államfőt, hogy minden nap megszegi az alkotmányt, sértegeti az embereket, letartóztat és letartóztatással fenyeget. Ezért a kragujevaci tüntetők szerint a hatalomban lévőknek le kell mondaniuk, átmeneti kormányt kell alakítani, majd megszervezni a szabad választásokat.

A tüntetők a kragujevaci televízió épülete előtt a „tolvajok, tolvajok!” jelszavakat skandálták, és azt követelték, hogy a televízió tudósítson a tüntetésről, „hiszen ez a legfontosabb műsor, amelyben több ezer polgár érintett”.

Szombaton este Kraljevóban is tartottak tiltakozó sétát az Egy az ötmillióból jelszó alatt. A tüntetők a városi közigazgatás épülete előtt gyülekeztek, ahol az 1996-os évre emlékeztek. Kraljevo volt ugyanis a Slobodan Milošević rezsimje ellen elsőként fellázadó szerbiai városok egyike. A Szervezők beharangozták, hogy a következő héttől péntekenként szervezik meg a tüntetést, hogy a helybeliek is részt vehessenek a szombatonként Belgrádban megtartott demonstráción.

Gornji Milanovacon mintegy háromszáz polgár vonult utcára. Ezen a településen harmadik alkalommal került sor az Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetésre. A megmozduláson Srđan Škoro újságíró szónokolt, és az üzente Aleksandar Vučićnak, hogy mondjon le.

„Vučić, a népnek egy üzenete van számodra: tűnj el, mert már nem bírunk tovább látni” – mondta Škoro.

Prokupljeban a tüntetők Aleksandar Vučić távozása mellett a városi tanács tagjainak, és az SZHP pártkatonáinak a különböző posztokról való lemondását is követelték.

A tudósítások szerint Veliko Gradište és Aranđelovac polgárai is csatlakoztak az Egy az ötmillióból tüntetéssorozathoz. Utóbbi településen Čedomir Antić mondott beszédet.

Nyitókép: Facebook, 1 az 5 millióból hivatalos oldal