KÉRDÉS:

Kedves Ilona!

Egyéves kislányommal most jöttünk ki a kórházból, ahol tíz napot töltöttünk húgyúti fertőzés miatt. A betegség nagyon meglepett bennünket, egyik óráról a másikra felszökött a láza, nem volt semmi jele a betegségnek, közben a CRP 150 volt. A laborvizsgálatok azt mutatták, hogy E. coli baktérium volt a vizeletében. Antibiotikumot kapott és úgy engedtek bennünket haza, hogy minden rendben van és a következő 3 hónapon keresztül meg kell vizsgálni a vizeletet. A tanácsát kérem, mit tegyünk, hogy ez a fertőzés ne történjen meg többet?

VÁLASZ:

Kedves anyuka!

A húgyúti rendszer a vesékből, a vesevezetékekből, a húgyhólyagból és a húgycsőből áll. A húgyúti fertőzések a gyermekkor leggyakoribb, baktérium okozta fertőzései közé tartoznak. A legtöbb húgyúti fertőzést a végbélnyílás közelsége miatt a bélbaktériumok okozzák, leggyakrabban az Escherichia coli nevű, a székletben normálisan is meglévő baktérium. Kisgyermekek esetén a betegség tünetei: étvágytalanság, hányás, láz, hasi fájdalom, erős szagú vizelet, nyugtalanság, ingerlékenység.

A csecsemőkorban a kisfiúknál fordul elő gyakrabban, mivel a fityma még le van tapadva és a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán. A későbbi életkorban pedig a lányoknál, a húgycső rövidsége miatt a kórokozók könnyebben feljuthatnak a húgyutakba. A diagnózis felállításában a megfelelően gyűjtött vizeletminta és üledék, valamint annak
bakteriológiai vizsgálata segít, amely kislánya estében is megtörtént. Az emelkedett gyulladást jelző értékek (CRP 150) a vérben is alátámasztották és indokolták az antibiotikum kezelést. A hasi ultrahang vizsgálat eredményei tehetik szükségessé a további egyéb kiegészítő képalkotó vizsgálatokat (kontrasztanyagos vagy izotópos vizsgálatok) és a gyermeknefrológiai
konzultációt, abban az estben, ha hajlamosító vagy súlyosbító anatómiai eltérés észlelhető. Ellenkező esetben a rendszeres vizeletvizsgálat elegendő, havonta egyszer és minden lázas állapotban. Visszatérő húgyúti fertőzések szintén további kivizsgálásokat igényelnek.

A megelőzésben fontos a gyermek megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztása, a rendszeres pelenkacsere és a székletürítés után a végbél területének gondos tisztítása. A székrekedés is hajlamosító tényező, ezért ennek megelőzése, kezelése, valamint probioticum alkalmazása is javasolt. A hideg nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért a gyermek öltözéke mindig az időjárásnak megfelelő legyen.

Üdvözlettel,
Ilona