A Szabadkai Közegészségügyi Intézetben a múlt héten diagnosztizálták az első beteget AH1N1 vírussal, vagyis úgynevezett sertésinfluenzával, de a szakember szerint nem kell járványtól tartani, tudósít a Subotica TV.

Az idény kezdetétől 52.580 páciens jelentkezett az egészségházakban influenzához hasonló tünetekkel, ami 12 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az első H1N1 A típusú vírust egy kiskorú lánynál diagnosztizálták, akinek állapota már jó, otthon lábadozik.

Dr. Nebojša Bohucki, az intézet járványügyi szakembere kiemelte, hogy a védőoltás egyaránt védelmet nyújt az AH1N1, az AH3N2, valamint a B virus ellen is.

Szabadka egyébként 4.500 oltást kapott az idén, és mindet felhasználta, ami a szakember szerint arról tanúskodik, hogy tudatosabbak lettek az emberek az egészségük megőrzése terén.

Dr. Bohucki hangsúlyozta, járványról akkor beszélünk, amikor rövid időn belül sokan megbetegszenek, de ez nem azt jelenti, hogy veszélyesebb lenne a betegség, mint általában, ezért az embereknek nem kell félniük.

Az influenza a jövő hónap közepén érheti el tetőfokát.