Folytatódik a dráma a Niš – Zaječar vasútvonalon szombaton történt baleset után. A Niš melletti Jasenovik falu 400 lakóját ki kellett telepíteni, mert a felborult tehertartályokból megkezdik az ammónia áttöltését. A helyieket arról értesítették, hogy csütörtök és péntek folyamán a falu minden lakójának el kell hagynia az otthonát.

Azt követően, hogy szombaton felborultak a ciszternák, a Vasutak arról tájékoztatott, hogy nem fenyegeti veszély a lakosságot, de 200-300 méter hosszan megrongálódtak a sínek, ami miatt ezen a szakaszon szünetel a vasúti forgalom.

A helyiek azt mondják, hogy akinek nincs hová mennie, azoknak kollektív szállást szervez az önkormányzat, mégpedig a niši Mika Antić Általános Iskola tornatermében.

Az illetékesek szerint a folyékony ammónia két kilométeres körzetben veszélyeztetheti a környéket, éjszaka pedig akár négy kilométeres körzetben is mérgezést okozhat. A szakszolgálatok csütörtökön kezdik meg a felborult ciszternák felemelését. Reményeik szerint minden rendben zajlik majd, de elővigyázatosságból mindenkit kitelepítenek.

A teherszállító vonat szombaton, január 19-én borult fel, 14 ciszternájában veszélyes anyagot szállított.

A rendőrség járőrözik majd a faluban, amíg a lakosság nem lesz otthon.

Fotó: RAS Srbija