A digitalizáció szerepéről, az agrárium támogatási programjairól és a klímaváltozásról is beszélt a magyar agrárminiszter, aki szerdán nyitotta meg a régió legnagyobb szakmai találkozóját, az AGROmashEXPÓt. Átadta a termékfejlesztési verseny díjait és bejárta a kiállítást is.

Nagy István agrárminiszter megnyitó beszédében elmondta: a klímaváltozás miatt egyre inkább jelentkező aszálykárok rákényszerítik a szakembereket az öntözéses gazdálkodásra. Nagy figyelmet kell fordítani erre a problémára és minden támogatást megadni, illetve fejlesztési támogatást biztosítani a gazdaságoknak. Magyarországon ennek segítésére 2019-ben Nemzeti Öntözési Központ kezdi meg működését.

Agrárminiszter a kombájnon

Agrárminiszter a kombájnon

A tárcavezető beszélt még a különböző támogatási programokról és új pályázati lehetőségekről. A digitalizációval kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy az alapvetőnek számít a mai modern mezőgazdaságban. Nélkülözhetetlen minden ágazatban.

A megnyitó ünnepségen átadásra kerültek a termékfejlesztési pályázat díjai is. Nemzetközi termékfejlesztési nagydíjat kapott a Claas Tucano 450 kombájnja, magyar nagydíjat pedig a Pannon Agrotech Kft egyik logisztikai terméke. Különdíjakkal és oklevéllel jutalmaztak további 12 terméket, gépet és szoftvert. (Ezeket a Családi Kör következő számában bemutatjuk.)

A rendezvényen a gépészet újdonságai mellett évről évre egyre nagyobb arányban jelennek meg a digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika és automatizálás területéről érkező kiállítók. Ez most is így van. Lehet mondani, hogy a digitalizáció területén tapasztalható a leggyorsabb fejlődés.

A kiállítást számos konferencia és workshop kíséri. Szakmai napot szervezett a Gabonatermesztők Szövetsége, marketing és média területén is lehet előadásokat hallgatni és több kerekasztal beszélgetés is lesz, sok magyar és külföldi szakember részvételével.

A 40 ezer négyzetméteren bemutatott újdonságokat szombatig lehet felfedezni a budapesti Hungexpo területén.


A megnyitón készült fotók a szerző munkája.