– Büszke vagyok az országban elért gazdasági eredményekre, de egyáltalán nem a médiában uralkodó helyzetre, mondta Aleksandar Vučić szerb államfő a Davosban megtartott A sajtószabadság válság idején elnevezésű vitafórumon. A szerb elnök a Világgazdasági Konferencián elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szerbia elmondhassa, büszke a sajtó helyzetére és a sajtószabadság mértékére.

Vučić a beszélgetés elején kiemelte, hogy valószínűleg nem érdemelte ki, hogy meghívják erre a fórumra, hiszen az elmúlt két évben nem túl jó osztályzatokat kapott az ország a sajtó helyzetének elemzésekor

– Tegnap beszélgettem a Riporterek határok nélkül képviselőivel, meghívtam őket, hogy jöjjenek el, támogassanak minket, hozzanak szakembereket, különösen a médiumok támogatása terén. Biztos vagyok benne, hogy egy-két éven úgy ülhetek majd itt, hogy büszke vagyok a sajtó helyzetére – mondta az államfő.

Vučić hozzátette, hogy mindig nyitott volt, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire. Amennyiben előfordult ennek az ellenkezője, ő mindig készen áll, hogy bocsánatot kérjen és megváltozzon – tette hozzá.

Közben a Szerbiai Független Újságírók Egyesülete és a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete is közleményben reagált az elnök kijelentéseire, amelyben képmutatónak és cinikusnak nevezik Vučić állításait.