Szerdán nyílik meg az AGROmashExpo a budapesti Hungexpo területén. Több mint 350 kiállító mutatja be a szakma újdonságait 40 000 négyzetméteren. A gépészet érdekességei mellett találkozni lehet az új informatikai alkalmazásokkal, ismerkedni lehet a termékfejlesztési díj helyezettjeivel és a kertészet, szőlészet, pincészet területéről is érkeznek az újítások.

A szombatig tartó agrárexpón konferenciákon és workshopokon lehet részt venni, lesz szakmai nap, kerekasztal beszélgetés, online konferencia és diákoknak szóló vetélkedő is. A kiállításon tavaly megjelentek vajdasági cégek, reméljük, idén is így lesz.

New Holland újdonságok (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

New Holland újdonságok (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A kiállítás sajtótájékoztatóján többek között Hajdú József, a Szent István Egyetem docense beszélt a mezőgazdaság jövőjéről. Az elektromos meghajtás és a robotisztika szerepét a mezőgazdaság minden területén hangsúlyozta. Arra is rámutatott, milyen fejlesztések lépnek előtérbe, a vegyszerezés helyett például újra hódít a mechanikai gyomirtás, ezzel kapcsolatban a kultivátorok automatizációja gyorsult fel, az ekét mint eszközt szinte újra felfedezték, a gabonakombájnoknál pedig a teljes elektromos meghajtás kidolgozása áll nagyon jó szinten.

Az élő munkaerő kiváltására kidolgozott robot megoldások minden ágazatban megtalálhatóak. Rendkívül látványos módon működnek a kertészetekben többek közt a termést betakarító robotok vagy az állattenyésztésben a fejőgépek, takarító robotok. A drónok használata, GPS szerepe már régen megkérdőjelezhetetlen és szinte napról napra kerülnek ki újdonságok az informatikus fejlesztők keze közül is. Ma már nem szükséges például a szarvasmarha tartóknak mérlegre állítaniuk a jószágot, elég csak „ráfogni” az okostelefont és az kiszámolja nekünk az állat súlyát.

Hagyományosan az agrárexpóval egyidőben hirdetik ki a termékfejlesztési pályázat nyerteseit is. Idén a Claas egyik kombájnja kapott nagydíjat és egy logisztikai termék, ami csökkenteni tudja a mezőgazdasági telepek energiafüggőségét.

Az agrárexpo belépőihez az interneten, elővételben olcsóbban lehet hozzájutni, 2500 Ft lesz az egynapos, 3500 a kétnapos jegy.

Ismét érdemes lesz vonattal menni a Hungexpóra, 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a MÁV bármely magyarországi vasútállomásról a budapesti pályaudvarokra.


Nyitóképükön Väderstad vetőgépe (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)