Kedden kezdődik és péntek estig tart a Világgazdasági Fórum Davosban. A rendezvénysorozat idei mottója: Globalizáció 4.0: A globális környezet alakítása a negyedik ipari forradalom korában, a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt több mint 100 ország képviseletében, köztük több mint hatvan állam- vagy kormányfő.

Ma Davosban kulcsfontosságú beszédet tart Brazília nemrégiben felesküdött elnöke, Jair Bolsonaro. Beiktatása után mindössze néhány héttel a brazil államfő beszéde egyike a leginkább vártaknak a Világgazdasági Fórumon.

A brit miniszterelnök, Theresa May és a francia államfő, Emmanuel Macron saját belpolitikai gondjaik miatt nem vesznek részt idén a Világgazdasági Fórumon. Donald Trump és az amerikai delegáció a kormányzati leállás miatt nem utaztak el idén Davosba. És habár ők nem lesznek itt, az amerikai kormány kereskedelmi stratégiája és politikája nagyon fontos napirendi pontja a davosi Világgazdasági Fórumnak.

Klaus Schwab német közgazdász, a davosi tanácskozást szervező, azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum alapítója és egyben elnöke sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az általános bizonytalanság erős, mert az „emberek nem érzik magukat biztonságban, és nem hiszik el, hogy a világ jobb lesz holnap, mint ma”. A davosi tanácskozáson már legalább két évtizede hangzanak el figyelmeztetések, hogy „a mértéktelen globalizáció az egyensúly hiányához és egyenlőtlenséghez, egy társadalmi felelősségvállalás nélkül nem fenntartható helyzethez vezethet”.