Az Oxfam Jótékonysági Szervezet adatai szerint a tavalyi évben a világ 26 leggazdagabb emberének ugyanannyi pénze volt, mint a világon élő 3,8 milliárd szegény embernek összesen.

Évi jelentésükben, amelyet a Davosi Világgazdasági Fórumot megelőzően tettek közzé, az Oxfam kiemeli, hogy folytatódik a trend, miszerint a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek, írja a The Guardian.

2017-ben 43 milliárdosnak volt annyi pénze, mint a világ szegényebb felének, két évvel ezelőtt pedig ezt a pénzt 61 milliárdos birtokolta. Tavaly a világban 2.208 milliárdosnak 12 százalékkal nőttek a bevételei, vagyis mintegy 900 milliárd dollárral, ami azt jelenti, hogy átlagosan 2,5 milliárd dollárt kerestek naponta. A világ szegényebb fele viszont 11 százalékkal keresett kevesebbet.

Az Oxfan elemzése arra is rámutat, hogy a gazdasági világválság óta megkétszereződött a dúsgazdagok száma, 2017 és 2018 között pedig minden második napon egy új milliárdossal lett gazdagabb a világ.

Az Oxfan ismét emlékezteti a világot arra a javaslatra, amelyet egy francia közgazdász tett és arra vonatkozik, hogy a milliárdosoknak egy általános adót kellene fizetnük mindenhol a világban. Amennyiben évente csupán egy százalékos vagyonadót fizetnéne, mintegy 418 milliárd dollár bevétele lenne ez a világnak, amelynek köszönhetően minden olyan gyermek járhatna iskolába, aki most anyagi okok miatt ezt nem teheti meg, illetve az egészségügyi rendszer támogatásával 3 millió gyermek életét menthetnék meg.