A kanadai Medgold Resources arany- és ezüstlelőhelyeket kutató cég legújabb felmérései szerint Szerbia – Bulgária és Macedónia közvetlen közelében – tulajdonképpen aranyon és ezüstön fekszik, írja a Večernje novosti. Ez a vállalat a nemesfémek kutatása során mintegy negyven méter vastag réteget fedezett fel, ahol tonnánként 8,32 gramm arany lehet, illetve 193 gramm ezüst is, írja a lap.

A vancouveri székhelyű vállalkozás kifejezetten Szerbiára összpontosít. Honlapján részletesen ismerteti Szerbia földrajzi fekvését – de az ország szomszédai közül furcsa módon kihagyta Koszovót.

A Medgold megállapodást kötött a szintén vancouveri Fortuna Silver Mines nevű vállalattal (a két cég egyazon csoportosuláshoz tartozik a Goldgroup Mining keretében), amely már tulajdonosa mexikói és perui arany-, ill. ezüstbányáknak, valamint Argentínában is fejleszt egy bányát. A szerződés értelmében a Fortuna nyolcmillió dollárt fordítana a további szerbia kutatásokra. A tervek szerint ebből kétmilliót még az idén elköltenének. A szerbiai kutatásokat nem kevesebb, mint 200 négyzetkilométeren végeznék el.

 

A kanadai Fortuna Silver Mines vállalkozásai (A cég honlapjáról)

A kanadai Fortuna Silver Mines vállalkozásai (Térkép a cég honlapjáról)