Életének hetvenötödik évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte vasárnap a Magyar Nemzeti Filmalap.

Vajna András György 1944. augusztus 1-én született Budapesten. Családjával 1956-ban hagyta el Magyarországot. Kaliforniában tanult, mielőtt filmezéssel kezdett volna foglalkozni. Rövid idő alatt az amerikai filmipar tekintélyes vezéregyéniségévé vált. Producerként olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Rambo (1982), a Vörös zsaru (1988), az Emlékmás (1990) vagy a Terminátor 3 (2003). A Time magazin egy 1991-es cikke szerint „leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem képesek követni”.

Magyar kapcsolatait meg őrizve kapcsolatot tartott a budapesti filmélet szereplőivel, és tevékenyen hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez is. Gesztusnak tekinthető az is, hogy Budapesten forgatták az Evita című Vajna-szuperprodukció számos jelenetét.

Tavaly Magyarország tizennegyedik leggazdagabb és ötödik legbefolyásosabb embere volt.