Szerbia első embere közel áll, hogy döntsön a rendkívüli választások kiírásáról – tudta meg nem hivatalos forrásokból a Novosti.

Aleksandar Vučić fontolgatja, hogy tavaszra rendkívüli parlamenti választásokra hívja Szerbia polgárait, s ha ehhez a Szerb Haladó Párt vezetése is hozzájárul, a szavazóhelyek március 31-én vagy április 14-én nyílhatnának meg a voksolók előtt.

A lap forrása szerint végleges döntés nem született, de minden arra utal, hogy a polgárok nem várják meg a jelenlegi összetételű képviselőház mandátumának lejártát.

Vučić a rendkívüli választások kiírásáról már konzultált legközelebbi munkatársaival. Az elnököt szándékában minden bizonnyal megerősíti Pristina és Brüsszel is, amennyiben Koszovó nem szünteti be a Szerbiából származó árura kivetett horribilis vámot, s ha folytatja a Belgráddal folytatandó párbeszéd akadályozását.

A szerb elnök a minap is beszélt arról a sajtónak, hogy a Belgrád-Pristina közötti párbeszédben tapasztalható többhavi patthelyzet esetleg rendkívüli választásokat eredményezhet: „Ha Pristina nem törli el a vámokat, az nyilvánvalóvá teszi, hogy zsaroló politikát folytat. Ha ez valóban így van, akkor semmi sem akadályozza, hogy választásokat tartsunk, ha másért nem, hát azért, hogy Haradinajnak lehetőséget adjak arra, hogy leváltson a hatalomból“ – mondta Vučić.