A fasizmus és neofasizmus Horvátországban csak akkor fékezhető meg, ha az állam vezetése egyértelműen szembeszegül ezekkel a jelenségekkel és a jasenovaci tragédia tagadásával – jelentette ki Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője a Večernje novostinak nyilatkozva. Zuroff kiemelte: a horvát hatóságoknak be kell tiltaniuk az usztasa jelképeket, jelszavakat és azokat a könyveket, amelyek tagadják a jasenovaci bűntetteket.

Horvátországban a minap jelent meg a Leleplezett jasenovaci hazugság (Razotkrivena jasenovačka laž) címet viselő kötet Josip Pečarić és Stjepana Razum tollából: ez a könyv a legújabb kísérlet, hogy megpróbálják eltagadni a jasenovaci népirtást. Ennek kapcsán Zuroff hangsúlyozta: a bűntetteket nem szabad elfelejteni és büntetlenül hagyni.

„Mély meggyőződésem, hogy azokban az országokban, ahol a helyi lakosság aktívan részt vett a tömeges gyilkosságokban, minden náci és usztasa jelképet be kell tiltani, a népirtás tagadását pedig a törvény erejével kell büntetni“ – mondta Zuroff, hozzátéve: Horvátországnak lehetővé kellene tennie, hogy az oktatási rendszer révén a felnövő nemzedék pontosan megismerje a második világháború történéseit, különös tekintettel a szerbekkel, zsidókkal és romákkal szembeni népirtásra, illetve a holokausztra.


Nyitóképünkön: Az usztasa állami terror emlékműve a II. világháborús jasenovaci koncentrációs és megsemmisítő tábor helyén (Bogdan Bogdanović alkotása, 1966)