Szombaton Belgrádban lezajlott a hetedik Egy az ömillióból címet viselő demonstráció. Az erőszak és az aktuális hatalom elleni megmozdulás résztvevői előtt Branislav Trifunović és Nikola Kojo színészek szólaltak fel. A polgárok ezt követően a Szerbiai Rádió-Televízió felé vették az irányt, de a közszolgálati csatorna vezetői nem fogadták képviselőiket, tudatta az N1.

A szombati megmozdulás szervezői pénteken ugyanis kérték, hogy találkozhassanak a köztelevízió vezérigazgatójával, Dragan Bujoševićtyel, illetve a tájékoztató műsorok fő- és felelős szerkesztőjével, Nenad Lj. Stefanovićtyal.

Az SZRTV első csatornája ugyanis egy órán át élőben közvetítette az ellentüntetést, amelyet a Szerb Haladó Párt szervezett azon a napon, amikor Vladimir Putyin orosz elnök Belgrádba látogatott, míg az egy nappal korábbi megmozdulásról (a meggyilkolt Oliver Ivanović emlékére tartott sétáról, amelyet az Egy az ötmillióból szervezői hívtak össze) összesen 53 másodpercben tudósított. Az Egy az ötmillióból szervezői szerint ez nem a média szabadságáról tanúskodik.

Szombaton tehát a demonstrálók az SZRTV székháza elé vonultak. Az egybegyűlteket a szervezők arra kérték, hogy ne dobálják meg az épületet, mert nem lenne jó rongálni azt, ami Szerbia polgárainak vagyona. Azt is elmondták: ha nem fogadják őket a köztévé vezetői, üzenetet hagynak nekik. Az SZRTV biztonsági szolgálata azt közölte a szervezőkkel, hogy a vezetőség nem tartózkodik az épületben, így nem is fogadhatja őket senki.

„Küldünk nekik levelet. Aztán majd találkozunk és beszélgetünk. Felszabadítjuk ezt az épületet“ – mondta Trifunović és felszólította a demonstrálókat, hogy folytassák a tiltakozó sétát. A színész felolvasta a Belgrádi Egyetem Filozófia Kara 105 professzorának közös levelét, akik támogatásukról biztosították a hatalom ellen tüntetőket.

A demonstrálók ma „Mondj nemet a szendvicses bácsinak“, „Eleget néztünk benneteket“, „A szégyen országa“, „A néppel vagyunk, nem a mostani és egykori tolvajokkal“, „Mi vagyunk a legtöbben“, „Ébredj, kelj fel, Szerbia“ és „Egyetlen követelésünk van: Vučić mondjon le“ feliratú transzparenseket hordoztak.

Branislav Trifunović beszédében azt üzente az egybegyűlteknek: nem engedhetik meg, hogy bárki is kétségeket ébresszen bennük a tiltakozások sikerét illetően, hiszen a polgári tiltakozásnak egyetlen célja van: a hatalom leváltása és a rendszer felállítása ebben az országban. Az ellenzéktől azt kérte, hogy szolgálja meg a polgárok bizalmát, majd hozzon létre olyan társadalmi berendezkedést, amelyben a polgárok ellenőrzés alatt tarthatják a jövőbeni hatalmat, s le is válthassák, ha arra van szükség. „A polgároknak nem hatalmat kell választaniuk, hanem hivatalnokokat, a népet kiszolgáló szolgálatot végzőket. Ez az utolsó alkalom, hogy a polgárok így küzdenek az intézményekért. Ha nem így lesz, Szerbia sem lesz“ – mondta a színész.

Nikola Kojo színész az államfőhöz intézte szavait: „Aleksandar Vučić, ez a vég. Megvalósítottad a villámháborúdat, lerohantad ennek a népnek a vagyonát és a kincseit, mesterien végezted el ezt a munkát. Lefokoztad a jogot és az igazságot, megszüntettél minden intézményt. Túljátszottad magad Aleksandar, nem azért fizetünk, hogy sértegess és megalázz bennünket, hogy csürhének nevezz. Nem azért fizetünk, hogy egyetlen személyben te legyél a vádló, a bíró, a kapitány. Nehogy azt hidd, hogy követeléseink értelmetlenek: azok csak eszközök voltak ahhoz, hogy az érdektelen polgárokat emlékeztessünk bűntetteidre. Az egyetlen valós cél te vagy. Felszólítunk, hogy mondj le,te, mindenek királya, mondj le, önjelölt királyunk és ezt enyhítő körülménynek fogjuk tekinteni“ – mondta Nikola Kojo.

Trifunovićnak is volt üzenete az államfőhöz: „Gyávaságodat a hazugságaid listája testesíti meg. Mostantól a dolgokat a nevükön nevezzük: Barbara nem újságíró, Omer Mehić nem volt alkoholista, az SZRTV nem a szerbiai közszolgálati média, Oliver Ivanović politikai indíttatású meggyilkolása nem volt incidens, zsarolásaid, a rendszámtáblák nélküli terepjárókkal való maffiáskodás és a szavazatok megvásárlása nem jelent választásokat és tudnod kell, hogy ezúttal ezt nem nyeljük le neked. Amit te választásoknak nevezel, azt mi nem fogadjuk el. Igen, választásokat akarunk, de előbb a szabadságot akarjuk Aleksandar Vučić, előbb a szabadságot!“ – hangsúlyozta a színész.