A magyarországi Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint idén sokkal erősebb tünetekkel támad az influenza, mint szokott, főleg a kisgyerekek esetében.

Póta György az RTL Híradónak azt mondta, lényegesebben több a magas lázzal birkózó kisgyerek. „Másfél-két napos, alig csillapítható, 39-40 fokos lázról beszélünk” – mondta a szakember, aki szerint a gondot az okozza, hogy nem csak az influenza, hanem több más vírus is terjed, ezek is okozhatják az erősebb tüneteket.

Szerbiában eddig két ember halála hozható összefüggésbe az influenzával: egy belgrádi és egy újvidéki esetről tudni, mindkét személy krónikus betegséggel küzdött, tudta meg a Tanjug a Dr Milan Jovanović Batut szerbiai közegészségügyi intézet szakembereitől. A Batut adatai szerint a tél folyamán, január 4-ig Szerbiában 47 612 influenzás vagy influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi szezon azonos időszakában.

A szomszédos Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak – közölte Vladimir Draženović, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT), hozzátéve, hogy a megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi járványért az A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen a térségben, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben.

A szakemberek szerint az A vírus egyformán veszélyes mindenkire, a fiataloknál és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat.