Szombaton, január 19-én este fél nyolckor tartja legújabb előadásának bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata. Tasnádi István: Nézőművészeti Főiskola című színházi szatíráját viszik színre, Urbán András rendezésében. A darabban Kucsov Borisz, Mess Attila és Mészáros Gábor játszik.

Az előadás története a jövőben játszódik, a szerb és a magyar kormány bezáratta a színházakat, mivel a közönség egyre vadabbul kezdett viselkedni , kezdve a színészek megalázásától egészen a lincselésig. Néhány évvel később három színész úgy dönt, hogy egy nézőművészeti főiskolát, egy egyetemet nyit, ahol megfelelő viselkedésre tanítják a nézőket, hogy újra nyílhassanak a színházak. A három ember találkozása bonyodalmakhoz vezet…

A történet egy fantasztikum, amit nyilván szellemes módon dolgoz fel az az előadás, mondja Urbán András rendező: „De azért vizsgáljuk meg a mi helyzetünket is, az országban, a régióban, vagy a városunkban. Például Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház nagyon komoly emberhiánnyal küzd, alig tudjuk ellátni a mindennapokat. Ha a Népszínházra gondolunk, akkor jól tudjuk, hogy az a két társulat milyen embertelen körülmények között dolgozik a csipkegyárban, illetve a Jadran színpad sincs megfelelő állapotban. Valahogy ezen senki sem idegeskedik, ez bekerült a köztudatba, hogy ez így van rendben. Ha eggyel tovább lépünk, nem hiszem, hogy van olyan színházi alkotó, aki még ne félt volna attól, hogy esetleg azt a színházat, amiben dolgozik, egyszer be fogják zárni” – mondta a darab rendezője.

Mess Attila még 2011-ben külföldre költözött, de gyakran hazajár és ismeri az itthon uralkodó állapotokat:

„Tavaly ősszel egy kávézó teraszán beszélgettünk Urbánnal, a hétköznapokról, politikáról, de főleg a színházról és elmondta mindazokat a gondokat, amik őt a színház területén nyomasztották. Nagyon örülök, hogy azok a problémák, amiket akkor fölvetett, egyszerűen csak megjelentek itt, pedig akkor még nem tudtuk, hogy milyen produkciót fogunk csinálni. Én akkor igent mondtam, nagy örömömre szolgált, hogy nyolc év után színpadra állhatok és ez egy kihívás. De hogy közben olyan problémával foglalkoznunk, ami égető, és amit magam is észrevettem, ez nagyon izgalmas dolog” – mondta Mess Attila és hozzátette, valamikor Szlovéniában dolgozott, ahol hasonló módon igyekeztek színházzal közösséget építeni, ami egy nagyon nehéz folyamat.

Mészáros Gábor kiemelte, hogy az előadásba sok munkát fektettek, ez a munka pedig eredményes volt és most már csak a másik oldal, azaz a közönség hiányzik ahhoz, hogy fölszárnyaljon a színdarab.

Kucsov Borisz is azt hangsúlyozta, hogy már nagyon várják a közönséggel való találkozást.

Urbán András hozzátette, hogy habár a sajtótájékoztatón sokat beszéltek a problémákról és az előadás is azokból indul ki, de a darab mindezeket bizonyos értelemben megszentségteleníti, hiszen a Nézőművészeti Főiskola egyértelműen egy bohózat.

A Nézőművészeti Főiskola stábja (balról jobbra): Mess Attila, Urbán András, Mészáros Gábor és Kucsov Borisz, a próbafolyamat végén megtartott sajtótájékoztatón, 2019. január 18-án.

Szereposztás:

Vancsók Márió – Mess Attila m.v.

Szagolnyák Imre – Mészáros Gábor

Színházi Lacika – Kucsov Borisz

Rendező / díszlettervező: Urbán András

Dramaturg: Góli Kornélia m.v.

Zeneszerző: Mezei Szilárd m.v.

Kosztümtervező: Marina Sremac m.v.

Mozgás: Tomin Kiss Anikó

Az előadás létrejöttének támogatói: Szabadka város, Magyar Nemzeti Tanács, Szerbia Tájékoztatási és Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt.