A szerbiai középiskolákban ettől a félévtől előadásokat tartanak a honvédelemről és a katonaságról, írja a Danas. Az iskolákban a védelmi mechanizmusokról, a katonaság feladatairól, a civil védelemről hallanak majd a végzős gyerekek, teszik hozzá. A kezdeményezés a védelmi minisztériumtól ered, a magyarázatban pedig kiemelik, hogy a végzős középiskolásoknak el kell sajátítaniuk a honvédelmet, hogy rendkívüli és háborús helyzetekben helyt tudjanak állni.

A kezdeményezés alapján nem új tantárgyat vezetnek be az iskolákban, hanem erről a témáról az osztályfőnöki órán kell majd beszélni, négy alkalommal, összesen 11 témáról. Az órát vagy az osztályfőnök tartja majd, vagy a minisztériumból érkeznek majd vendégek. Gyakorlati oktatás nem lesz, írja a Danas.

A szakemberek szerint ez jó lépés, hiszen a fiatalok megismerkednek az alap dolgokkal és hozzáteszik azt is, hogy a kilencvenes évek óta az Európai Unióban meglehetősen hadsereg ellenesek voltak a nemzetek, de hogy ez mára megváltozott, Dánia már visszaállította a kötelező sorkatonaságot és ezen komolyan gondolkodik Franciaország és Németország is.

A szakértők szerint ezek az órák egyáltalán nem hasonlítanak majd a valamikor honvédelmi órákra, hanem tisztán informatív jellegűek lesznek.